HAŠIM TAČI: Jesam u Americi, ali ne zbog susreta sa Vučićem
Foto: Profimedia

koordiniše se sa sad

HAŠIM TAČI: Jesam u Americi, ali ne zbog susreta sa Vučićem

Politika -

VAŠINGTON - Predsednik Kosova Hašim Tači potvrdio je za RSE da se nalazi u Vašingtonu, a uoči nastavka dijaloga sa Srbijom u petak u Briselu, a njegova poseta Americi, kako je rekao, nije vezana sa posetom predsednika Srbije Aleksandra Vučića Njujorku.

"Ovde sam kako bismo koordinirali angažovanje sa vlastima SAD, pošto ulazimo u jednu novu i važnu fazu i posvećenost treba da bude dobro i jasno koordinisana danas i u budućnosti. Radi se o procesu koji će otvoriti put za postizanje konačnog sporazuma o potpunoj normalizaciji odnosa Kosova i Srbije", rekao je Taći.

foto: Profimedia

To je osetljivo pitanje i zahteva koordinaciju sa svim partnerima i prijateljima, ocenio je Tači, ali "glavna adresa za Kosovo ostaje Vašington".

On je najavio da će u Vašingtonu nastaviti sastanak sa pomoćnikom državnog sekretara za Evropu Vesom Mičelom.

"Država Kosovo ima potrebu da se konsoliduje na spoljnom i unutrašnjem planu, ima potrebu za više priznanja. Ali, istovremeno, ono što nam je potrebno jesu dobrosusedski odnosi Kosova i Srbije, jedan evropski odnos koji će rezultirati recipročnim priznanjem, mirom i stabilnošću u regionu.

Naravno, napomenuo je, "i sigurnu evropsku budućnost, kako bi Kosovo postalo deo NATO-a i EU".

Na pitanje da li će se u Sjedinjenim Državama sastati sa Vučićem, koji je takođe u SAD, Tači je odgovorio da je sasvim nevažno ko se gde nalazi.

"Ja sam u Vašingtonu, pročitao sam da je on u Njujorku. To je koincidencija koja se desila. Mi imamo naš put, naša angažovanja, našu agendu, koja je

izdvojena od Vučićeve ili nekog drugog", rekao je Tači.

foto: Fonet/Ap

On je naveo da radi na tome da konačan sporazum, na osnovu kojeg će Srbija priznati Kosovo i mesto u UN, bude zakonski obavezan. To će, dodao je, otvoriti put evropskoj budućnosti i Srbiji, ali i Kosovu.

Od predstojeće runde dijaloga u petak očekuje nastavak ovog procesa, ali ne, kako je rekao, 'neko čudo'.

"Vidim povećanu odgovornost i angažovanje od strane gospođe Mogerini da normalizacija odnosa Kosova i Srbije uđu u jednu novu, finalnu fazu kako bi se postigao istorijski sporazum koji podrazumeva okončanje svih, da kažem, mračnih poglavlja i konflikata i otvaranje poglavlja saradnje, razumevanja, dobrosusedskih odnosa, normalizacije i pomirenja", naglasio je Tači.

Zamoljen da komentariše Vučićevu izjavu da je Srbija spremna na kompromis, ali ne i na to da Albanci dobiju sve, a Srbija ne, Tači je rekao da je Kosovo suverena i nezavisna zemlja sa svojim Ustavom i zakonima, da je status Kosova okončan jednom zauvek 2008, kada je proglašena nezavisnost.

Ipak, dodao je da za Kosovo i Srbiju kao susedne zemlje još postoji prostor za pregovore i razgovore.

"Dijalog će se nastaviti u oviru jednakih odnosa između dve zemlje, uz poštivanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, bez pretenzija za njihovim ugrožavanjem.

foto: Christos DOGAS

Kosovo ne pripada samo Albancima, već je to multietnička zemlja koja pripada svim ljudima Kosova", rekao je Tači.

Na pitanje da li su Sjedinjene Države i zvanično uključene u proces dijaloga Tači je odgovorio da govori samo u ime svoje zemlje, ali je naglasio da su Sjedinjene Države uvek bile uz Kosovo tokom procesa dijaloga i da postoji obećanje da će one ponovo biti uz Kosovo i jako podržati postizanje mirovnog sporazuma između Kosova i Srbije.

"Stvorena su tri važna momenta za ovu fazu dijaloga. Imamo Strategiju EU o Zapadnom Balkanu u kojoj se Kosovo tretira kao nezavisna i suverena država. Imamo i konsolidaciju nemačke Vlade, kancelarke Merkel, ali i ponovno angažovanje Sjedinjenih Država za Zapadni Balkan.

Mislim da ovo evroatlantsko angažovanje za Zapadni Balkan prevazilazi svaku pretenziju antizapadnih ideologija na Zapadnom Balkanu", zaključio je Tači.

(Kurir.rs/FoNet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track