PREMIJERKA BRNABIĆ: Srbija neće priznati drugu državu na svojoj teritoriji
Foto: Tanjug/Rade Prelić

međunarodna naučna konferencija Kosovo i Metohija

PREMIJERKA BRNABIĆ: Srbija neće priznati drugu državu na svojoj teritoriji

Politika -

Ocenila da je projekat koji sebe naziva "republikom Kosovo" bio i jeste osuđen na neuspeh

BEOGRAD - Srbija je spremna da u rešavanju problema Kosova učestvuje na zreo i odgovoran način, ali neće priznati postojanje druge države na sopstvenoj teritoriji, poručila je danas premijerka Ana Brnabić.

Brnabić je istakla da se sukob srpskog i albanskog naroda ne može rešiti tako što će jednoj strani biti pružena podrška za svaki zahtev, koliko god on bio nerazuman, a od druge strane očekivati da pogne glavu i pristane na svako nametnuto rešenje.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Tako nešto, prema rečima Brnabić, ne bi prihvatio nijedan zreo narod, pogotovo ne srpski koji je u prošlosti skupo plaćao za svoju slobodu i pravo na odlučivanje.

"Rešnje mora uzeti u obzir pozicije oba naroda", istakla je Brnabić na međunarodnoj naučnoj konferenciji Kosovo i Metohija: Sui generis ili presedan u međunarodnim odnosima.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Premijerka je ocenila da je projekat koji sebe naziva "republikom Kosovo" bio i jeste osuđen na neuspeh.

- Budući da je sadašnje stanje neodrživo, neophodno je tragati za nekim novim, možda i savim unikatnim rešenjima kako bi se u ovom delu Evrope uspostavila trajna stabilnost i mir - istakla je premijerka.

Uverena je, kaže, da je to moguće ukoliko među najuticajnijim subjektima u međunarodnoj zajednici bude postojao interes da ishod bude takav.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Rade Prelić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track