DRAMATIČNI RAZGOVORI U BRISELU Vučić: Srbija je uradila sve što je trebalo, na potezu su Albanci
Foto: Dragana Udovičić

SUSRET sa Tačijem

DRAMATIČNI RAZGOVORI U BRISELU Vučić: Srbija je uradila sve što je trebalo, na potezu su Albanci

Politika -

Za pet godina nisu mogli da pročitaju stranicu i po teksta, to je uvreda za zdrav razum, za nas, za Srbiju, rekao je Aleksandar Vučić posle razgovora u Briselu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da misli da Srbija ne treba da žuri sa samostalnim formiranjem ZSO.

- Sačekaćemo da vidimo kako stoje stvari, ali smatram da je raspoloženje među Srbima na Kosovu i Metohiji takvo da Srbi žele da se organizuju. Ne mislim da treba da žurimo s tim, ali ako oni - a za 20 dana će biti petogodišnjica - do tada ne krenu u ceo postupak formiranja ZSO, šta drugo da bude alternativa?!

foto: Beta, AP

Krivica svih

Ni 1.800 dana od potpisivanja šest glavnih tačaka Briselskog sporazuma koje se tiču Zajednice srpskih opština nisu ni dirnute. To ne može da bude samo krivica Albanaca, to je potpisala i Evropska unija, rekao je predsednik Aleksandar Vučić u obraćanju građanima iz Brisela, nakon razgovora sa šeficom EU diplomatije Federikom Mogerini i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem. Tom sastanku prethodili su odvojeni susreti Vučića i Tačija sa Mogerinijevom.

Stav o otkazivanju rukometnog meča

OVAKVA UTAKMICA NEĆE SE IGRATI NA TERITORIJI SRBIJE!

Predsednik Vučić rekao je sinoć u Briselu da je otkazivanje utakmice rukometnih juniorskih reprezentacija Srbije i takozvane države Kosovo bila jedina moguća odluka:

- Otkazana je opravdano. Kako ćemo da objasnimo građanima Srbije da Ukrajina neće da igra utakmicu u Kijevu protiv Kosova, a Srbija igra u Beogradu ili Kragujevcu? Nisu nikakva deca kriva, ni iz Zaječara, Uroševca ili bilo kog drugog mesta koja su došla da igraju... Možda ćemo nekad negde u inostranstvu morati da igramo neku utakmicu, ali da ovde na teritoriji Srbije priznajemo nezavisnost Kosova, ne znam kako to mislite da izvedemo. To je bila jedina moguća odluka!

Haradinajeva uvreda

Vučić je rekao da je Srbija ispunila sve tačke Briselskog sporazuma koje zavise od nje, a da Priština nije ispunila svoj deo obaveza - formiranje ZSO. Naveo je da se, čak i ako predstavnici Prištine kažu da će raditi na formiranju ZSO, to neće desiti.

- Za pet godina nisu mogli da pročitaju stranicu i po teksta, to je uvreda za zdrav razum, za nas, za Srbiju! - rekao je Vučić komentarišući izjavu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da nije stigao da pročita sporazum o Zajednici srpskih opština.

- Ne mogu da kažem da predstavnici EU nisu imali lepe reči za nas danas - rekao je Vučić i dodao da je jasno i nedvosmisleno rečeno da Priština mora da ispuni formiranje ZSO. Međutim, dodao je, Albanci sa KiM nastupaju po principu „ima još sporazuma, kao onaj što je energetika, pa vi Srbi to ispunite“, a za ZSO i tako treba još godinu-dve da se ispuni.

Na evropskom putu

- Moja obaveza je da čuvam mir i stabilnost, a ne da postupam kao neko na ulici. Rekao sam večeras Mogerinijevoj da je Srbija na evropskom putu. Borićemo se da učinimo sve da napredujemo, ali nemojte da mislite da je moguće da Srbija uruši sve svoje nacionalne i državne interese, da će se Srbija samoukinuti da bi neki u Evropi i svetu mogli da budu zadovoljni - rekao je Vučić u svom obraćanju građanima.

Kajl Skat o angažovanju SAD

NE UKLJUČUJEMO SE U PREGOVORE BEOGRADA I PRIŠTINE

Ambasador SAD Kajl Skat kaže da se Amerika neće formalno uključiti u pregovore Beograda i Prištine, jer te pregovore vodi EU. Dodao je i da ne postoji nikakva crna lista na koju bi Srbija mogla biti stavljena ukoliko ne prizna nezavisnost Kosova.

- Mi smo tu da pomognemo, ali taj dijalog se odvija između Srbije i Kosova uz pomoć EU. Mi pratimo sve detalje, ako nam se obrate za pomoć, bićemo tu. Želimo da se postigne trajan dogovor između Srbije i Kosova - rekao je Skat.

foto: Beta

S druge strane, predsednik Kosova Hašim Tači potvrdio je da je ovih dana bio u Vašingtonu radi konsultacije sa SAD o dijalogu sa Srbijom.

Manevarski prostor nam je mali, rekao je predsednik i dodao da je na nama da nastavimo da se borimo, ali da nezavisnost Kosova nećemo priznati.

U saopštenju Evropske komisije izdatom nakon razgovora kaže se da je Federika Mogerini „posebno naglasila hitnu potrebu za početkom uspostavljanja Zajednice opština sa srpskom većinom, sporazuma o energetici i nastavka završetka mosta u Mitrovici“.

On je pozdravila posvećenost oba predsednika normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije i podsetila da je napredak obe strane u integracijama u EU vezan čvrsto s napretkom u dijalogu, navedeno je u saopštenju.

Ponižavanje šef srpske diplomatije Ivica Dačić za Kurir

TERAJU NAS DA PRIZNAMO KOSOVO MILOM ILI SILOM

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže za naš list da Zapad jedino zanima da od Srbije izvuče priznavanje Kosova i da je svih ovih godina na delu jedno veliko zamajavanje.

- Koliko Srbija treba po njima da bude mala da ne bi bila velika? Zapad hoće da nam poruči da priznamo Kosovo milom ili silom, ali malo morgen. To je njihova viševekovna antisrpska strategija. Ne poznaju oni Srbiju. Biće nam teško sa njima, ali biće njima još teže sa Vučićem i Srbijom, koje žele da ponize - kaže Dačić i dodaje:

- To je vrhunski bezobrazluk i licemerje i Srbija ne može pristati na poniženje. Vučiću sam stalno govorio da ga međunarodna zajednica laže. Mi sada razgovaramo i nije reč o priznanju. Tačno je da postoji nešto zapisano od 2013, da dođe do nekog sporazuma pravno obavezujećeg o normalizaciji, ali niko nikada nije objasnio šta u tom sporazumu treba da piše. Dačić je takođe napomenuo da ne postoji rok na koji je Srbija obavezna, niti ultimatum „ili Kosovo u UN, ili blokada“.

foto: Zorana Jevtić

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Dragana Udovičić, Zorana Jevtić, Beta, AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) 7 RAZLOGA ZBOG KOJIH KOSOVO NIJE DRŽAVA: Ovo ni Tači i Haradinaj zajedno ne mogu da ospore!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track