BRNABIĆ SA ŠEFOM DIPLOMATIJE MESAHELOM: Srbija zainteresovana za produbljivanje saradnje sa Alžirom
Foto: Vlada Srbije

tradicionalno prijateljski odnosi

BRNABIĆ SA ŠEFOM DIPLOMATIJE MESAHELOM: Srbija zainteresovana za produbljivanje saradnje sa Alžirom

Politika -

BEOGRAD - Predsednica Vlade Ana Brnabić ocenila je danas, u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Alžira Abdelkaderom Mesahelom, da dve zemlje kroz istoriju neguju tradicionalno prijateljske odnose i da Alžir, kao najveća zemlja afričkog kontinenta, predstavlja jednog od ključnih partnera Srbije u tom regionu.

Brnabić je naglasila da je Srbija zainteresovana za produbljivanje saradnje sa Alžirom, pre svega na ekonomskom planu, imajući u vidu značajne potencijale u sektorima infrastrukture, građevine, farmacije i poljoprivrede, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

foto: Vlada Srbije

Premijerka je podsetila da u Alžiru uspešno posluju srpske kompanije koje zajedno sa alžirskim partnerima postižu značajne uspehe u velikim i važnim projektima u oblasti vodoprivrede, građevinarstva i infrastrukture.

Ministar Mesahel naglasio je da postoji dobra saradnja u oblasti odbrane, koja se odvija kroz redovne sastanke Mešovitog komiteta dve države. Izrazio je spremnost da se ovakva saradnja nastavi i ojača kroz razmenu tehnologije i zajednička ulaganja.

Mesahel je posebno istakao važnost saradnje u oblasti obrazovanja, napominjući da se u Srbiji, u ranijem periodu, školovao veliki broj alžirskih građana.

Premijerka Brnabić zahvalila je šefu alžirske diplomatije na čvrstom stavu Alžira po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije.

Brnabić je pohvalila predlog Alžira za usvajanje Rezolucije u Ujedinjenim nacijama pod nazivom "Živeti zajedno u miru", koju je podržala i Srbija, a kojom se 16. maj uspostavlja kao dan kada se posebno ukazuje na važnost promovisanja inkluzije, tolerancije, razumevanja i solidarnosti, navedeno je u saopštenju.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Vlada Srbije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track