NOVOIMENOVANI AMBASADORI PREDALI AKREDITIVE Vučić sa izaslanikom Austrije: Srbija ispunila sve obaveze iz Briselskog sporazuma
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

sveČano u Predsedništvu Srbije

NOVOIMENOVANI AMBASADORI PREDALI AKREDITIVE Vučić sa izaslanikom Austrije: Srbija ispunila sve obaveze iz Briselskog sporazuma

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Austrije Nikolausa Luterotija koga je tom prilikom upoznao sa neodrživim stanjem dijaloga Beograda i Prištine.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Vučić je ambasadoru preneo da je Srbija potpuno ispunila obaveze iz Briselskog sporazuma, "dok druga strana nije uradila ništa po pitanju Zajednice srpskih opština, jedine obaveze koju su oni imali", saopštila je saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

Luteroti je Vučiću preneo pozdrave predsednika Austrije Aleksandra van der Belena i njegovu poruku da prihvata poziv za zvaničnu posetu Srbiji.

Predsednik Srbije i austrijski ambasador su se saglasili da je politički dijalog između dve zemlje intenzivan i sadržajan, jer u Beograd sutra dolazi ministarka spoljnih poslova Karin Knajsl, što je, posle zvanične posete predsednika Vučića Austriji i posete vicekancelara Štrahea Srbiji, treća uzajamna poseta na najvišem nivou od početka godine.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Vučić je istakao da Srbija veoma ceni podršku Austrije u procesu evropskih integracija, izrazivši očekivanje da će ona posebno doći do izražaja tokom austrijskog predsedavanja Evropskoj uniji u drugoj polovini 2018. godine. On je u isto vreme istakao i značajnu pomoć Austrije u uspostavljanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu, kroz veliko angažovanje te zemlje u Berlinskom procesu, navodi se u saopštenju. Poželevši ambasadoru Luterotiju dobrodošlicu i uspešan diplomatski mandat u Beogradu, predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo što će Austriju u Srbiji predstavljati jedan od najbližih saradnika kancelara Kurca.

Ambasador Luteroti je, naime, donedavno bio na funkciji njegovog spoljnopolitičkog savetnika, obavljajući tu dužnost i dok je Kurc bio šef austrijske diplomatije.

1 / 9 Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Dvojica sagovornika su, s obzirom na to da je Austrija jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije, izrazili interes za intenziviranje ekonomske saradnje, kako kroz povećanje robne razmene, tako i kroz još veće prisustvo austrijskih investitora na srpskom tržištu. S tim u vezi, ambasador Luteroti upoznao je predsednika Vučića sa pozitivnim ekonomskim kretanjima u Austriji, navopdi se u saopštenju.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto:Tanjug/Zoran Žestić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) 7 RAZLOGA ZBOG KOJIH KOSOVO NIJE DRŽAVA: Ovo ni Tači i Haradinaj zajedno ne mogu da ospore!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track