KUBUROVIĆEVA PRIČALA SA MINISTROM PRAVDE RUMUNIJE Toadero: Rumunija podržava Srbiju na EU putu
Foto: Tanjug/Ministarstvo pravde Srbije

sastanak ministara

KUBUROVIĆEVA PRIČALA SA MINISTROM PRAVDE RUMUNIJE Toadero: Rumunija podržava Srbiju na EU putu

Politika -

Ministarka pravde Nela Kuburović razgovarala je danas sa ministrom pravde Rumunije Tudorelom Toaderom koji je istakao da Rumunija snažno podržava put Srbije ka EU, posebno u okviru pregovaračkih poglavlja 23 i 24, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Ministri su ukazali i da postoje dobri i prijateljski odnosi Srbije i Rumunije, kao i bliska saradnja dva ministarstva, posebno u domenu razmene iskustava u oblasti evrointegracija.

Oni su istakli da je potrebno dalje unaprediti tu saradnju, posebno imajući u vidu da je Protokol koji definiše odnose dve države u oblasti pravosuđa potpisan još 2007. godine.

Toader je naglasio da je pravosuđe i u Rumuniji aktuelna tema koja izaziva interesovanje ne samo stručne, već i šire javnosti.

Kuburović je navela da je u Srbiji u toku proces izrade predloga ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa, koji je izazvao dosta interesovanja.

Ona je dodala da se radi na usaglašavanju Nacrta teksta izmena Ustava Srbije sa predlozima i sugestima sa javne rasprave, koja je završena 8. marta, i da će posle toga usaglašen nacrt biti prosleđen Venecijanskoj komisiji na mišljenje. Kuburović je naglasila da bez pozitivnog stava te institucije Ministarstvo pravde neće ići u dalju proceduru usvajanja.

Takođe, ministri su razgovarali o zahtevu Rumunije za izručenje Sebastijana Gice.

Kuburović je ukazala da se pred Višim sudom i dalje vodi postupak za utvrđivanje ispunjenosti pretpostavki za izručenje i da će nakon odluke suda ministar pravde doneti odluku u najkraćem roku.

Ministri su zaključili da Rumunija i Srbija imaju zajedničke ciljeve, a to je pre svega bolji život za građane, bolji standard i unapređenje ljuskih prava, navodi se u saopštenju.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Tanjug/Ministarstvo pravde Srbije

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: ZAŠTO SE SRPSKIM ZVANIČNICIMA ZABRANJUJE ULAZAK NA KOSOVO I METOHIJU?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track