(VIDEO) NAPETO NA SEVERU KOSMETA, NAROD SE OKUPIO ISPRED MITROVAČKOG DVORA Vukosavljević: Besmisleno što mi nije dozvoljeno da posetim manastire
Foto: RTS Printscreen

Kosovska Mitrovica

(VIDEO) NAPETO NA SEVERU KOSMETA, NAROD SE OKUPIO ISPRED MITROVAČKOG DVORA Vukosavljević: Besmisleno što mi nije dozvoljeno da posetim manastire

Politika -

KOSOVSKA MITROVICA - Na severu Kosova danas je napeta atmosfera zbog zabrane ulaska predstavnicima Srbije koji su najavili dolazak u Kosovsku Mitrovicu.

Ispred zgrade Mitrovačkog dvora okupljen je veliki broj građana koji protestuju zbog poteza kosovskih vlasti.

Najpre je odobren, a potom i zabranjen ulazak ministru kulture Vladanu Vukosavljeviću koji je trebalo da obiđe manastire, kao i ministru Aleksandru Vulinu koji od 2013. godine obilazi u martu porodicu Vučetić na čiju kuću je tada bačena bomba i povredjena su deca.

Zabranjen je i ulazak direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marku Đuriću koji je trebalo da prisustvuje okruglom stolu u okviru unutrašnjeg dijaga o Kosovu i Metohiji u Kosovskoj Mitrovici.

Vukosavljević: Besmisleno što mi nije dozvoljeno da posetim manastire

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević izjavio je danas da to što mu prištinske vlasti nisu dozvolile da poseti manastire na Kosovu i Metohiji predstavlja ozbiljan gaf i veliki propust koji je besmislen i ne doprinosi ukupnoj situaciji.

foto: RTS Printscreen

"Mislim da se radi o jednom kapricu, koji je besmislen i pogrešan", kazao je Vukosavljević. Dodao je da je njegova poseta uredno bila najavljena i da je prethodno data saglasnost, ali da je potom dobio informaciju da je "takozvane prištinske vlasti nisu odobrile".

"Mi smo pripremili posetu našim manastirima, našoj kulturnoj baštini. Poneli smo i poklone našim bratstvima i sestrinstvima, koji se nalaze u našim spomenicima kulture na Kosovu", kazao je Vukosavljević.

foto: RTS Printscreen

Vukosavljević je kazao da bez obzira na trenutne okolnosti srpska kulturna baština na Kosovu i Metohiji "sija jakim sjajem" više od 800 godina i nastaviće to da čini u budućnosti.

foto: RTS Printscreen

"Svi mi sazidani smo na temeljima te kulturne bašitne, naša država i identitet. Mi ćemo nastaviti sa pokušajima, ovo ne znači ništa", kazao je Vukosavljević, koji je danas i sutra trebalo da obidje manastire na Kosovu i Metohiji.

(Kurir.rs/Beta/RTS/Foto: RTS printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) PRIŠTINA POTPISALA, A NE SPROVODI: Ovo su tačke sporazuma o ZSO koje smetaju kosovskim vlastima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track