JEZIVA ISPOVEST MARKA ĐURIĆA: Vukli su me kao psa po Prištini! Pretili mi nožem, uperili pušku u stomak, gurali glavu na kolena i pravili selfije!
Foto: Kurir

direktor Kancelarije za KosMET otkrio kako su se nad njim iživljavali specijalci ROSU

JEZIVA ISPOVEST MARKA ĐURIĆA: Vukli su me kao psa po Prištini! Pretili mi nožem, uperili pušku u stomak, gurali glavu na kolena i pravili selfije!

Politika -

Neviđena tortura: To je razularena teroristička banda. Držali su mi „kalašnjikov“ nabijen u stomak, pevali „Alahu ekber“ i bacili me u neki podrum, kazao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju

Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, ispričao je juče, sa zavojima na rukama, kako su ga specijalci ROSU, koje je nazvao razularenom bandom, udarali, vukli kao psa, pretili mu nožem, te mu stavljali glavu na kolena i slikali selfije!

foto: Marina Lopičić
foto: Profimedia

- To je razularena teroristička banda. Kundacima su počeli da biju poslanike, žene, obične građane, da bacaju šok-bombe. Hteli su da ponize srpske predstavnike vodajući mene kao psa, vukući me za kravatu po zemlji, misleći da će poniziti Srbiju i narod. Ugurali su me u transporter, udarali me... Ja sam dobro, nisam loše, dobio sam nekoliko udaraca, jedan deo ne osećam. Držali su mi „kalašnjikov“ nabijen u stomak, jedan od njih je izvukao nož i pretio mi sve vreme. Pokušavali su da me ponize stavljajući mi glavu na kolena i slikajući selfije. Pevali su „Alahu ekber“, izveli me iz transportera, vodili kroz glavne ulice Prištine i bacili me u neki podrum - kazao je Đurić juče na konferenciji za novinare nakon sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predstavnicima Srpske liste u Predsedništvu. Đurić se pred novinarima pojavio sa zavojem na rukama. Direktor Kancelarije za KiM otkrio je da ga je jedan telefonski poziv iz Beograda izbavio iz Prištine.

foto: Printscreen

- Da nije bilo jednog telefonskog poziva, teror bi se nastavio i ja bih ostao u Prištini. Ponosan sam na Srbe koji nisu poklekli niti će, nastaviće da se bore za svoja prava - kazao je Đurić, ali nije želeo da otkrije ko je uputio taj poziv i kome, rekavši da o detaljima tog poziva ne može da govori.

Đurić je naveo i da je 70 sati pre skupa u Mitrovačkom dvoru poslao najavu da dolazi, te da taj podatak dovoljno govori o srazmerama laži koje iznose. Prema njegovim rečima, „albanski separatisti u Prištini, uz podršku zapadnih krugova, na brutalan i nasilan način napali su srpski narod na severu KiM sa jasnim ciljem - da nasiljem i terorom, do zuba naoružanom falangom, zauzmu sever Kosova i Metohije“.

- Ponosan sam na građane koji su se goloruki i na miran, gandijevski način suprotstavili teroru i nisu odustali od borbe za svoje domove - kazao je on, kao i da je predsednik Vučić poručio da niko nikad na Kosovu neće moći da ponovi ni novi „Bljesak“ ni novu „Oluju“.

foto: Printscreen

SAD su „snažno osudile“ događaje u Kosovskoj Mitrovici, koji nepotrebno podižu tenzije i prete regionalnoj stabilnosti, saopšteno je sinoć iz Stejt departmenta. Sve strane su pozvane da izbegavaju dalju eskalaciju situacije i da deluju smireno i reše sporove na miran način.

Rusija takođe snažno osuđuje incident u Kosovskoj Mitrovici, čiji je cilj bio, kako se navodi u sinoćnjem saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova, da se zastraše kosovski Srbi. Pozivaju se „svi koji imaju uticaj na kosovske zvaničnike“ da hitno izvrše uticaj na „svoje štićenike“ i doprinesu smanjenju napetosti na Kosovu.

Odbor za kontrolu službi bezbednosti

OŠTRO OSUDILI NASILJE NAD ĐURIĆEM

Skupštinski Odbor za kontrolu službi bezbednosti oštro je osudio brutalno nasilje specijalnih policijskih snaga tzv. države Kosovo nad nenaoružanim Srbima u Kosovskoj Mitrovici i protivpravno hapšenje Marka Đurića, koje smatra skandaloznim. Kako su naveli u saopštenju, upad specijalnih snaga predstavlja grubo kršenje Briselskog sporazuma i ne doprinosi miru i stabilnosti na KiM, a izostanak reakcije Misije Euleksa smatraju nedopustivim.

foto: Kurir

Sumnje… Đurić poručuje

STRANI ZVANIČNICI SU ZNALI ŠTA MI SE SPREMA

Niko od predstavnika međunarodne zajednice nije zvao Đurića posle hapšenja i torture.

- Ko da sa mnom kontaktira, puna ih je Mitrovica bila juče, a da ne kažem koliko stranih obaveštajnih službi, koliko vojnika ove ili one zemlje, pripadnika ove ili one međunarodne misije ima tamo - rekao je Đurić, kao i da su oni odlično znali šta se sprema.

Na pitanje kako je ušao na Kosovo, preko kog prelaza, Đurić je kazao:

- Kolima sam ušao na KiM, u skladu s procedurom. Pokušali su da slome naš duh, zaustave našu borbu i nateraju nas da odustanemo, ali nisu uspeli. Ovo je pokušaj da se, kroz niz incidenata sa izmišljenim razlozima, zauzme sever Kosova kako bi se promenila i demografska, i politička, i svaka druga slika tog dela južne srpske pokrajine.

foto: Marina Lopičić

Kajl Skat ambasador SAD

OHLADITI GLAVE

- Nadam se da će hladne glave preovladati, omogućavajući smirivanje situacije. Ne postoji alternativa dijalogu i mirnom suživotu svih naroda na Balkanu.

foto: Dado Đilas

Aleksandar Čepurin ambasador Rusije

STRAŠAN BEZOBRAZLUK

- Strašan bezobrazluk EU i NATO - da naoružani upadnu u deo KiM koji je naseljen Srbima. Za početak bi trebalo da se izvine Marku Đuriću, srpskom narodu i Srbiji.

foto: Profimedia

Natalija Apostolova šef kancelarije EU na Kosovu

POKAŽITE ZRELOST

- Pozivam zvaničnike Beograda i Prištine da pokažu neophodnu uzdržanost i zrelost kako trenutna situacija na Kosovu ne bi još više eskalirala.

foto: Zorana Jevtić

Milovan Drecun Odbor za KiM

NORMALIZOVATI ODNOSE

- Beograd ne treba da odustane od insistiranja da se nastavi proces normalizacije odnosa s Prištinom i da se formira ZSO. Cilj je bio da se Srbija isprovocira.

foto: Zorana Jevtić

Miodrag Linta Savez Srba iz regiona

BEZUMAN ČIN

- Đurićevo hapšenje u Kosovskoj Mitrovici predstavlja bezuman i antievropski čin separatističke vlasti u Prištini s ciljem da se ponizi Srbija i zastraše preostali Srbi na KiM.

foto: Dragana Udovičić

Vladan Vukosavljević ministar kulture

NASILJE PROTIV DRŽAVE

- Đurićevo hapšenje je orkestrirano i ne predstavlja samo nasilje protiv njega već i protiv cele države. Događaj je pokazao koliko je pitanje KiM složeno, kao i vekovima unazad.

foto: Kurir

NE PROPUSTITE

foto: Glossy

NOVI GLOSSY Intervju s junacima serije Istine i laži: Odnos jači od prijateljstva

Ne propustite najtiražniji magazin o poznatima!

U današnjem broju magazina Glossy pročitajte intervju sa Janom Milić i Zoranom Pajićem, srpskim glumcima koji otkrivaju kako je njihov odnos tokom snimanje serije „Istine i laži“ prerastao u neraskidivu vezu.

Vesna Čipčić, proslavljena srpska glumica otkriva kako se nosi sa godinama, a nikako ne treba da propustite uzbudljive priče o Radi Manojlović, Nataši Bekvalac, Nataši Miljković i drugim poznatim ličnostima.

Živite život poznatih, čitajte Glossy.

Samo uz Kurir!

foto: Glossy

Kurir / Katarina Blagović

Foto: Kurir

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) NEZAPAMĆENA TORTURA NA KIM, SRPSKI ZVANIČNICI NA ŽESTOKOM UDARU: Ovako su specijalci ROSU primenjivali brtutalnu silu u Mitrovici

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track