(FOTO) SASTANAK U MITROVAČKOM DVORU TAČNO U 12.44 Rakić: Ako Priština ne započne formiranje ZSO do 20. aprila, mi ćemo! Plan je bio okupacija severa, jedan Vučićev poziv zaustavio je sve
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

u Mitrovačkom dvoru o budućnosti i bezbednosti Srba na Kosmetu

(FOTO) SASTANAK U MITROVAČKOM DVORU TAČNO U 12.44 Rakić: Ako Priština ne započne formiranje ZSO do 20. aprila, mi ćemo! Plan je bio okupacija severa, jedan Vučićev poziv zaustavio je sve

Politika -

Predstavnici Srba na sednici odbornika u Kosovskoj Mitrovici poručili su da ukoliko Priština ne započne proces formiranja ZSO do 20. aprila, oni će to uraditi... ZSO nije pretnja ili hir već potreba i međunarodna obaveza

1 / 9 Foto: Tanjug/Zoran Žestić

BEOGRAD - U Mitrovačkom dvoru danas je u 12.44 sati počela zajednička sednica odbornika deset opština sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji. Predstavnici EU, iako pozvani, nisu došli na ovaj skup.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Na zahtev predsednika Srpske liste Gorana Rakića sastanak je simbolično počeo u 12.44 sati, u skladu sa Rezolucijom UN 1244, a ima samo jednu tačku dnevnog reda - političko-bezbednosnu situaciju na severu Kosova i Metohije.

foto: Printscreen/RTS

Predstavnici Srba na sednici odbornika u Kosovskoj Mitrovici danas su poručili - ukoliko Priština ne započne proces formiranja ZSO do 20. aprila, oni će to uraditi.

Goran Rakić, predsednik Srpske liste. Srpski poslanici su opozicija u Skupštini Kosova, koalicija više ne postoji, kaže predsednik Srpske liste Goran Rakić. Plan je bio okupacija severa, Vučićev poziv zaustavio sve, dodao je. Goran Rakić je rekao da je Srpska lista ušla u kosovsku Vladu da Srbima bude bolje, verujući da će zaštiti Srbe, da rade sa Albancima i da se bore za budućnost svih, ali da nijedan amandman nije usvojen, a da su, s druge strane, hapšeni nevini ljudi, dok je kulminacija svega bio napad na goloruki narod. "Srpska lista ne vidi nijedan razlog da dalje učestvuje u radu Vlade, i srpski poslanici su opozicija u Skupštini Kosova, koalicija više ne postoji", naveo je.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Ukoliko Priština ne pokrene proces ZSO, 20. aprila formiraćemo ZSO sa organizacijom i nadležnošću koji je propisao Briselski sporazum 2013, naveo je Rakić. Podsetio je da je Vučić rekao da Srbija neće ćutati i dozvoliti novu Oluju ili Bljesak. Jedan od razloga zbog kojih je agresija zaustavljena je poziv Aleksandra Vučića, naveo je Rakić. Kaže da je plan bio okupacija severa i držanje Đurića 30 dana u pritvoru, ali da je to sprečio upravo jedan poziv Vučića. Povao je Unmik, Kfor i EU da zaštite srpski narod, jer je to njihova obaveza. Pozvao je mlade da ne ulaze u vojsku Kosova, jer je njoj cilj da udari brata na brata. "Ne pristajte da budete njihovi janičari".

foto: Tanjug/Zoran Žestić

13.00 - Danas, braćo i sestre, odbornici srpskih opština, na vama je velika odgovornost i čast, imamo jedan jedini cilj da ostanemo i opstanemo - rekao je Igor Simić. "Časno smo istrpeli sve, šta je par udaraca za svoju državu i svoj narod", rekao je on dodajući da je ovo prvi put da u Beogradu i predsedniku Vučiću imaju snažnu podršku i poruku da Srbija neće više nemo gledati ako se ovako nešto ponovi.

foto: RTS Printscreen

On je okupljenima poručio da formiranjem Zajednice srpskih opština neće prekršiti nijedan zakon i da imaju legitimno pravo na to. Dodao je i da prvi put u Beogradu i Vučiću imaju nekog ko je spreman da ih čuje a ne samo da im kaže šta treba da rade.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

12.55 - Prvi se obratio ministar za lokalnu samoupravu u kosovskoj vladi Ivan Todosijević, koji je prisutne pozdravio sledećim rečima: Braćo i sestre, pomaže Bog, na šta su mu odgovorili: Bog ti pomogao. On je najavio da danas kao ministar ne želi da bude blag iako mu je tako savetovano i da ako "hoće da nas hapse, neka nas hapse", ali da je ovde reč o bezbednosti naše dece. "Mir je naša osnovna misao i spremni smo na dogovor", rekao je Todosijević i dodao da će pomoći "naša država Srbija a pomoći će i Bog jer su pravo i pravda na našoj strani".

foto: Printscreen/RTS

On je podsetio da je ZSO međunarodna obaveza, a ne hir Srba. "Međutim zapad i Priština nisu spremni da je formiraju, a ZSO se, nažalost, i danas koristi za ucenjivanje Srbije i Beograda", rekao je on. "Ukoliko zapad i Priština ne žele da formiraju ZSO, imamo potpuno legitimno pravo da sami uzmemo sudbinu u naše ruke i sami formiramo ZSO. Da sami odlučujemo o našim životima", podvukao je Todosijević. Srbi su, dodao je, odlučni i pored pritisaka iz Prištine i EU.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

"Čuli smo da će da nas hapse. Neka nas hapse, ako mogu sve nas. Mi smo opredeljeni za mir, naš stav dijalog razgovor i mir", rekao je Todosijević. On je kritikovao što predstavnici EU nisu došli na ovaj skup.

foto: Printscreen/RTS

12.52 - Počela sednica koja je odmah počela sa radom. Sastanak je otvorio predsedavajući Skupštine opštine severna Kosovska Mitrovica Dejan Gurešić, koji je rekao da je sednica sazvana po hitnom postupku zbog situacije. On je u ime svih odbornika deset skupština najoštrije osudio vandalski akt neprimerene sile nad Srbima i njihovim političkim predstavnicima, kao i kidnapovanje Marka Đurića. Sednici prisustvuje 120 odbornika, a na bini je postavljen logo Zajednice srpskih opština. Jedina tačka dnevnog reda je politička bezbednost Srba na Kosmetu.

foto: Printscreen/RTS

Na današnjem sastanku, u prostorijama u koje je u ponedeljak upala specijalna jedinica kosovske policije ROSU, obratiće se najpre pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković.

foto: Marina Lopičić

Najavljeno je da će na sednicu doći gradonačelnici Klokota Božidar Dejanović, Parteša Dragan Petković, Novog Brda Svetislav Ivanović, Štrpca Bratislav Nikolić i Raniluga Vladica Aritonović.

Sastanku bi trebalo da prisustvuju i gradonačelnici Gračanice Srđan Popović, Leposavića Zoran Todić, Kosovske Mitrovice Goran Rakić, Zubinog Potoka Stevan Vulović i Zvečana Vučina Janković.

Takođe se očekuje prisustvo predstavnika Kfora, Unimka, Euleksa i OEBS-a.

Srpska lista najavila je juče u Beogradu da napušta kosovske institucije, a ujedno je najavljeno i da će srpske opštine formirati 20. aprila Zajednicu srpskih opština, na petogodišnjicu od potpisivanja Briselskog sporazuma.

U Kosovskoj Mitrovici protekla je mirna noć.

Život građana vratio se potpuno u normalno stanje posle hapšenja direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića. U gradu nije vidljivo nikakvo pojačano prisustvo policije, a građani su se još od juče vratili svojim uobičajenim poslovima.

Podsetimo, u Kosovskoj Mitrovici danas će biti održana zajednička sednica svih odbornika u deset opština sa većinskim srpskim stanovništvom na kojoj će predsednik Srpske liste Goran Rakić predložiti da 20. aprila srpski predstavnici samostalno formiraju Zajednicu srpskih opština (ZSO).

Sednici koja će početi simbolično u 12.44 sati (satnica je podsećanje na Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, kojom je svetska organizacija odredila pravne osnove za rešavanje problema na Kosovu), prisustvovaće, kako je najavljeno, i Srbi ministri u Vladi Kosova, koji su pre dva dana najavili da napustaju Vladu Kosova, a na skupu će biti i predstavnici Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

foto: Marina Lopičić

Na sednici će biti reči o Rakićevom predlogu da se na petu godišnjicu briselskog sporazuma 20. aprila formira Zajednica srpskih opština budući da to Priština, iako se obavezala, to nije učinila. Odbornici će biti upoznati i sa detaljima razgovora predsavnika Srpske liste i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. ; Takodje, kako je najavljeno, razgovaraće se i o političko-bezbednosnoj situaciji posle hapšenja i proterivanja direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marka Djurića i izlaska Srpske liste iz Vlade Kosova.

"Dijalog u Briselu garantuje formiranje ZSO. Priština kaže da je to neka nevladina organizacija, a ako je tako – onda nam ne treba ni njena, niti dozvola međunarodne zajednice da je formiramo. Time nećemo prekršiti nijedan sporazum, već ćemo uraditi samo ono što nam sleduje po Briselskom sporazumu", kazao je Rakić juče posle konsultacija kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

ZSO bi činile četiri opštine na severu Kosova, Zvečan, Zubin Potok, Leposavić i (severna) Kosovska Mitrovica, i šest južno od Ibra - Štrpce, Gračanica, Novo Brdo, Klokot, Parteš i Ranilug.

(Kurir.rs/Tanjug/N1/Tanjug/Zoran Žestić/Foto: RTS printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) STOTINE SRBA BRANI BARIKADE U RUDARU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track