VUČIĆ POSLE RAZGOVORA SA PUTINOM: Predsednik Rusije poručio da je Srbija najvažnija zemlja u Evropi!
Foto: Printscreen/Prva TV

VUČIĆ POSLE RAZGOVORA SA PUTINOM: Predsednik Rusije poručio da je Srbija najvažnija zemlja u Evropi!

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti posle razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, koji je vođen povodom poslednjih incidenata na Kosovu i Metohiji.

- MI smo pre 30 minuta završili razgovor i ako smem to da kažem, osetio sam najviši nivo podrške. Predsednik Rusije poručio da je Srbija najvažnija zemlja na Balkanu pa i u Evropi! Putin je po pitanju Kosova veoma snažno osudio napad na Marka Đurića i upad ROSU na sever Kosova. Pitao sam ga za savet, obzirom da smo se složili da se situacija reši mirnim putem, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u razgovoru s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom tražio mišljenje i savet kako da se suprotstavi nasilju i agresiji Prištine, pošto je potpuno jasno da Albanci za svoju jednostrano proglašenu nezavisnost i dela koja iz toga proizlaze imaju široku podršku brojnih zapadnih zemalja, saopštio je kabinet predsednika Srbije.

U saopšenju srpskog predsednika se navodi da je "Putin naglasio da je svestan pritisaka koji se vrše na predsednika Vučića i Srbiju, i da će, u skladu sa tim, preduzimati dalje mere i reagovati na vreme, i istakao da će dvojica predsednika ostati u kontaktu".

foto: Printscreen/Prva TV

"Predsednik Putin je naglasio da je Srbija ključni partner Rusije na Balkanu, ali i u Evropi, i da će Ruska Federacija podržavati Republiku Srbiju i njenu borbu za očuvanje nezavisnosti i teritorijalnog integriteta", navodi se u saopštenju.

Vučić je rekao da Srbija neće učestvovati u sprovodjenju mera protiv Rusije i da neće proterivati ruske diplomate uprkos činjenici da su gotovo sve zemlje regiona u kojem se Srbija nalazi to već učinile.

Kremlj je pretodno saopštio da je Putin u razgovoru s ; Vučićem osudio "provokativne akcije" prištinskih vlasti u Kosovskoj Mitrovici.

"Ruska strana je iznela jasnu osudu takvih akcija koje narušavaju Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN. Podvučeno je da u osnovi rešenja kosovskog pitanja mora da bude poštovanje te rezolucije", navodi Kremlj.

Vučić je predsedniku Rusije izrazio saučešće povodom tragedije u Kemerovu u kojoj su poginule najmanje 64 osobe.

Putin i Vučić su razgovarali i o aktuelnim pitanjima rusko-srpskog strateškog partnerstva.

Vučić je čestitao Putinu pobedu na predsedničkim izborima.

Predsednik Srbije je rekao da nije zadovoljan reakcijom zapadnih zemalja.

- Nemam više šta da krijem, suviše sam u politici, predsenik sam Srbije, i mog da govorim najotvorenije, da zavšim o razgovoru sa Putinom, dogovorili smo se da budemo u stalnom kontaktu, kao i sa predsednikom Lukašenkom. Izrazio sam saučešće u ime Srbije u vezi tragedije u tržnom centru. Imaćemo do sada najznačajniju i najvažniju podršku. Srećan sam što ne moramo da se izvinjavamo što je Marko Đurić uhapšen.

foto: Printscreen/Prva TV

Vučić je rekao da su komentari srpske opozicije gori nego onih Tačija i ostalih albanskih lidera i da ne želi da odgovara na komentare da je ceo događaj režiran.

Rekao je da je njegova ustavna obaveza da štiti integritet Republike Srbije, i da je razmatrao odluku o slanju vojske, ali je nije doneo.

- Uvek ću izabrati opciju čuvanje mira, ukoliko ne dođemo do poslednje situacije da je narod ugrožen. Shvatio sam da postoji velika netrpeljivosti prema Marku Đuriću, a nisma mogoa d apomislim da će Priština doneti ovaku odluku. Oni su to odlučili jer im situacija u svetu ne ide u prilog. Žele da zauzmu Sever Kosova, da bi bilu u što boljem položaju. Oni znaju dokle mogu da idu, budu li išli dalje, dobiće odgovor. Njihova namera je da provere sve mogućnosti kako da zauzmu Sever. Napravili su obruč, a proveli su dve svoje jedinice u centralni deo Kosova. Oni žele da zauzmu sever da bi Srbima izbili i poslednju kartu za bilo kakav kompromis u vezi Kosova i Metohije, rekao je Vučić.

- Ili će Albanci morati da krenu u formiranje Zajedice srpskih opština, ili će ceo svet znati da se radi o ortodoksnim lažovima. Nadam se da ćemo na regularan način krenuti u formiranje ZSO. Nemamo više nikakve garancije da ROSU neće ponovo upasti na sever. Nadam se da im to više neće padati na pamet. Brinem o Srbima na jugu, ali Albancima je opsesija Sever Kosova, rekao je Vučić.

foto: Printscreen/Prva TV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio danas da je razmatrao i opciju upotrebe vojske i policije zbog dešavanja na Kosovu i Metohiji, ali da je izabrao trpeljivost, strpljenje i i očuvanje mira.

Na pitanje da li je tačno da je bio spreman kao predsednik Srbije da pošalje vojsku i policiju na administrativnu liniju, Vučić je rekao da je njegova ustavna obaveza da štiti integritet Srbije i da mora da razmatra i takvu opciju.

"Zato su me građani birali. Ne vidim šta je tu sporno da razmatram, a da li sam doneo odluku? Nisam doneo odluku. Da jesam, bili biste upoznati. To ne može da se krije, takve odluke nije bilo. Ali, da li sam razmatrao? Jesam", rekao je Vučić u intervjuu za Prvu televiziju.

Kako kaže, njegova je obaveza svaki put kada postoji krizna situacija i kada je narod ugrožen da razmotri sve opcije.

"Izabrao sam trpeljivost, strpljenje i očuvanje mira. Uvek ću takvu opciju da izaberem, ukoliko ne dođemo do poslednje situacije iz koje ne možete da se izvučete, već morate da tražite upotebu vojske", naveo je Vučić.

- Ne znak kako da nastavimo dijalog. Ne mislim da je Briselski sporazum mrtvo slovo na papiru, mi smo ga ispunili, a njih nikad to nije naročito interesovalo. Frederika Mogerini je svojom posetom Beogradu ukazala čast.

- Naš strateški cilj je da sačuvamo narod, da sačuvamo sve što možemo a da najmanje izgubimo. Poručujem narodu da ima ko da brine. Za kompromis smo uvek spremni, borićemo se argumentima na demokratski narod, a svoju zemlji narod ćemo znati da sačuvamo i odbranimo.

(Kurir.rs/Tanjug/Beta)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) PRIŠTINA PRETI NOVIM HAPŠENJIMA SRBA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja