Najnovije vesti

ASOŠIEJTED PRES O RAZGOVORU VUČIĆA I PUTINA: Uključenje Rusije može da zakomplikuje rešenje krize
Foto: AP

komentar

ASOŠIEJTED PRES O RAZGOVORU VUČIĆA I PUTINA: Uključenje Rusije može da zakomplikuje rešenje krize

Politika

VAŠINGTON - Asošijejted Pres je izvestio večeras da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tražio savet od ruskog kolege Vladimira Putina kako da se suprotstavi nasilju i agresiji Prištine protiv Srba što bi, kako ocenjuje američka agencija, moglo da zakoplikuje pokušaje Zapada da pronađe mirno rešenje za krizu na Balkanu.

"Uključivanje Rusije u konflikt Srbije i Kosova moglo bi da zakomplikuje napore pod pokroviteljstvom EU da se pronađe mirno rešenje i zaustavi proklamovane ciljeve obe zemlje za članstvo", tvrdi AP u tekstu o današnjem telefonskom razgovoru Vučića i Putina.

foto: EPA

Beograd i Priština, napominje agencija, moraju da normalizuju odnose kako bi se pridužili EU.

"Iako Srbija zvanično traži članstvo u EU, u poslednje vreme razvija bliske političke i vojne odnose s Rusijom", navodi AP.

U izveštaju o razgovoru Vučića i Putina, američka agencija primećuje da u saopštenju Vučićevog kabineta o sastanku nije navedeno da li je Putin ponudio neki određen savet, ali navodi da je Vučić rekao kasnije na televiziji da je posle razgovora zaključio da Srbija može da računa na "najveću i najznačajniju pomoć Ruske Federacije".

Podsećajući da su vojnici NATO stacionirani na Kosovu od 1999. godine, AP upozorava da bi "vojno angažovanje Srbije na Kosovu stvorilo veliku krizu sa Zapadom, posebno ako ukoliko postoji indirektna podrška Rusije".

foto: Zorana Jevtić

Agencija podseća i da Rusija podržava "pretenzije Srbije" nad Kosovom, dok su SAD i većina zapadnih zemalja priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, te tvrdi da Rusija pokušava da proširi svoj uticaj na Balkanu "uglavnom preko svog tradicionalnog slovenskog saveznika Srbije".

Podseća i na incidente u Kosovskoj Mitrovici od pre dva dana, kada je uhapšen direktor Kancelarije za Kim Marko Djurić, navodeći da su ti incidenti "razbesneli Srbiju i kosovske Srbe".

"Incident je, takođe, izazvao strahove o obnavljanju nestabilnosti u regionu", dodaje AP uz tvrdnju da SAD i EU pokušavaju da pomognu u rešavanju sporova, koji proističu iz ratova na Balkanu 1990-ih.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...