JEVTIĆ OBJAVIO NAPUŠTANJE KOSOVSKE VLADE I ODBRUSIO LJEKAJU: Ne plašimo se pretnji hapšenjem, formiraćemo ZSO
Foto: Beta/Branislav Božić

pala odluka

JEVTIĆ OBJAVIO NAPUŠTANJE KOSOVSKE VLADE I ODBRUSIO LJEKAJU: Ne plašimo se pretnji hapšenjem, formiraćemo ZSO

Politika -

Dalibor Jevtić obavestio je danas članove kosovske vlade, na sednici kojoj je prisustvovao u tehničkom kapacitetu, da se predstavnici Srpske liste povlače iz vlade i zatražio odgovornost svih koji su u ponedeljak bili nalogodavci akcije koja je bila usmerena protiv građana i predstavnika Srba.

"Mi više nismo deo kosovske vlade i trenutak je kada treba da se pogledamo u oči i da dobijemo odgovore na određena pitanja. Kao predstavnik Srba ili Srpske liste podsetio bih da smo od prvog dana govorili da nam je jedini cilj mir, stabilnost I saradnja i od prvog dana smo se na taj način ponašali, naš cilj se nije promenio", rekao je Jevtić.

Podsetio je da su članovi Srpske liste kad je bilo teško bili uz vladu da podrže procese koji su bili važni i da to ne treba zaboraviti, primetivši da je te iste poslanike sada napala kosovska policija.

Ministra unutrašnjih poslova je zato upitao da li je razmišljao o tome da je glasovima poslanika Srpske liste izabran na tu poziciju. Osvrnuo se i na hapšenje koje se sinoć dogodilo u Peći, kada je osmoro Srba, novinara, koji su došli da rade emisiju o uzurpiranoj imovini, pet sati bilo zadržano u policiji.

"Ja ne znam stvarno kakve su to poruke i dokle ćemo tako", upitao je Jevtić.

Jevtić je na sednici Vlade zatražio odgovornost svih koji su učestvovali u događajima od ponedeljka.

Podsetio je i da je obaveza kosovske vlade da se primeni sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština, a onda je upitao Palja Lekaja da li je zaista poručio da će hapsiti Srbe ako sami budu formirali ZSO.

"Samo da vam kažem da nećemo ništa da radimo što se neko nije obavezao ili potpisao, ali mislim da je to bilo neprimereno. Ne zato što se mi sada bojimo i nisam nešto hrabar, ali prosto mislim da to nije u redu, mislim da se šalje loša poruka. Ja sada treba da izađem iz ove zgrade i ljudi koji su vas slušali možda će negativno reagovati na to i ne znam šta će se dešavati. Ali ne bojim se ja toga, nego vam samo kažem da nije u redu da se na bilo koji način bilo kome preti", rekao je Jevtić.

Kaže i da ZSO treba da se formira i to na način kao što se "na to neko obavezao".

"Mi smo tu da pomognemo svaki proces koji će dovesti do mira, stabilnosti i izgradnji poverenja i molim vas da nam u tome pomognete", zaključio je on.

Jevtić: Ne plašimo se pretnji hapšenjem

Jevtić je ministru infrastrukture Palju Ljekaju odgovorio da je potpuno neprihvatljiva njegova pretnja da će poslanici Srpske liste biti pohapšeni ako jednostrano formiraju Zajednicu srpskih opština. Jevtić je, kako je saopšteno, takav stav izneo jer je ustavno pravo Srba da formiraju ZSO, koja je predviđena Briselskim sporazumom iz 2013.

"Ne znam da li je istina Ljekaj da ćete nas uhapsiti ako formiramo ZSO, pošto ne radimo ništa mimo onoga oko čega smo se dogovorili u Briselu. Ali da znate da se ne plašimo toga, ali nije u redu da tako pretite", rekao je Jevtić i napustio sednicu vlade.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Beta/Branislav Božić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track