Kfor i Euleks ostaju, ekstremisti uvažavaju samo silu
Foto: KURIR

Vojni analitičar Aleksandar Radić

Kfor i Euleks ostaju, ekstremisti uvažavaju samo silu

Politika -
Samo uniformisana lica, puške u ruci, oklopno vozilo iza leđa je simbol koji će prepoznati albanski političari kao dokaz da se sa Zapada ipak gleda na njih i traži da se poštuju određena pravila igre

BEOGRAD - Vojni analitičar Aleksandar Radić rekao je danas da će dugoročno međunarodne snage morati da ostanu na Kosovu bez obzira na odluku Međunarodne upravljačke grupe da od septembra prestane da nadzire nezavisnost Kosova.

"Apsolutno je jasno da bez garancija koje daje prisustvo Kfora i Euleksa ne bismo očekivali prijatan razvoj zbivanja. Zbog toga dugoročno međunarodne snage će morati da ostanu prisutne na terenu", kazao je Radić.

Kako je naveo, prisustvo Kfora i Euleksa je jedina čvrsta garancija za održavanja poretka na Kosovu i isključivo direktno prisustvo vojske na Kosovu i konkretna spremnost da se dejstvuje može da obezbedi koliko-toliko predvidljivu situaciju. Radić je naveo da se do sada u praksi pokazalo da je argument sile jedini koji neki ekstremni krugovi žele da uvaže i prisutvo međunarodnih snaga zapravo je format koji određuje bezbednost na terenu a ne prisutvo bilo kog političkog dijaloga.

"Samo uniformisana lica, puške u ruci, oklopno vozilo iza leđa je simbol koji će prepoznati albanski političari kao dokaz da se sa Zapada ipak gleda na njih i traži da se poštuju određena pravila igre", rekao je Radić.

Na pitanje da li će Kosovo biti bezbednosna pretnja posle odluke Međunarodne upravljačke grupe, Radić je kazao da veruje u ponavljanje martovskog nasilja na Kosovu 2004.

"Ne verujem u ponavljanje takvog scenarija bilo kad više u budućnosti jer je za albanske politačare previše visok ulog na stolu i očigledno je da međunarodne institucije imaju i druge mehanizme prinude na korektno ponašanje", kazao je Radić. On je naveo da se ništa nije promenilo kad je reč o nivou potencijalnog bezbednosnog ugrožavnja, naročito Srba.

"Do sada su Albanci bili ti koji su sa eventualnim svojim agresivnijim postupcima u nekim periodima ili mirnijim postupanjem u neki drugim periodima diktirali dinamiku bezbednosnih prilika. Kfor je tu da disciplinuje ekstreme", naveo je Radić. On je naveo da je činjenica da Kosovo sve više postaje priznati međunarodni faktor.

"Do pre par godina je to bilo nezamislivo, a sada kosovski zvaničnici putuju na službena putovanja po Zapadu i u takvoj klimi naravno da to ide na ruku Prištini jer simbolično se potvrđuje da imaju državu u rukama", kazao je Radić povodom odluke Međunarodne upravljačke grupe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track