SASTANAK U BEOGRADU: Dačić zahvalio Burundiju na povlačenju priznanja Kosova i Metohije
Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

ispravlja se istorijska nepravda

SASTANAK U BEOGRADU: Dačić zahvalio Burundiju na povlačenju priznanja Kosova i Metohije

Politika -

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić zahvalio se danas Burundiju na povlačenju priznanja Kosova.

"Posle razgovora o činjeničnom stanju i našeg predočavanja argumenata za povlačenje priznanja, bio sam zadovoljan i presrećan kada sam dobio verbalnu notu o povlačenju priznanja Kosova. Ne toliko zbog same note koliko zbog njenog sadržaja. U pitanju je ozbiljan politički tekst", rekao je Dačić na konferenciji za novinare s šefom diplomatije Burundija Alanom Aimeom Njamitveom.

Dačić je naveo da se tim činom ispravlja istorijska nepravda prema Srbiji.

"Srbija nije protiv dijaloga ali se protivi jednostranim potezima", naveo je Dačić.

Ministra Njamitve je rekao da je Burundi povukao priznanje Kosova jer se to priznanje kosi s principima njegove spoljne politike.

"Suštinski razlog je da se uverimo da su ta i druge odluke saglasne s našom spoljnom politikom. Imali smo na umu našu brigu ne dali da priznamo Kosovo ili ne, nego zašto bismo ga priznali i u kakvom je to odnosu s principima naš spoljne politike. Da je rezultat analize bio drugačiji, postupili bismo drugačije", rekao je Njamitve.

Srpski ministar je rekao da postoji još dosta zemalja koje preispituju svoja priznanja Kosova.

"Mnoge zemlje su priznale Kosovo a ne znaju jesu li ga stvarno priznale. Prištinskim vlastima je spisak kao oglasna tabla u firmi, na koju svako može da se upiše", naveo je Dačić.

Dačić je izrazio potrebu za međusobnom saradnjom i podrškom u medjunarodnim organizacijama, jer su Srbija i Burundi, kako je rekao, dve prijateljske zemlje. Njamitve je naveo da su odnosi dve zemlje dobri još iz vremena SFRJ, koja je bila jedna od prvih zemalja koje su priznale nezavisnost Burundija.

"SFRJ je imala pokretačku ulogu u dekolonizaciji, borbi protiv aparthejda, jačanju Afričke unije i odajemo pošti Titu zbog pomoći Africi", rekao je Njamitve.

Ministri su razgovarali i o jačanju ekonomske, kulturne saradnje kao i o saradnji u obrazovanju.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Ministarstvo spoljnih poslova)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track