VUČIĆ SA ŠEFOM DIPLOMATIJE BURUNDIJA: Hvala što ste povukli priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

sastanak u beogradu

VUČIĆ SA ŠEFOM DIPLOMATIJE BURUNDIJA: Hvala što ste povukli priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Beogradu sa ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Burundi Alenaom Emeom Njamitveom, kome je izrazio veliku zahvalnost za odluku te zemlje da povuče priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Predsednik Vučić je, tim povodom, zahvalnost izrazio i u svom pismu za predsednika Burundija Pjera Kurunzizu, koje je uručio ministru Njamitveu.

Kako je saopštila kancelarija za saradnju s medijima predsednika Republike, Vučić je predsednika Kurunzizu pozvao da poseti Srbiju i da u budućnosti zajedno rade na podsticanju međudržavnih odnosa.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kako je najavio predsednik Vučić, Srbija će uskoro u glavnom gradu Budžumburi otvoriti diplomatsku kancelariju.

Ministar Njamitve je preneo pozdrave predsednika Kurunzize i naglasio da je upravo od njega potekla jasna instrukcija o povlačenju priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, pošto su pažljivo razmotrene sve okolnosti, između ostalog i relevantni međunarodni akti, poput Rezolucije Saveta bezbednosti UN, kao i prijateljski odnosi Beograda i Budžumbure iz perioda nekadašnje SFRJ.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ministar Njamitve je ponovio podršku Burundija teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Dvojica sagovornika su saglasna da postoje brojne mogućnosti za razvoj saradnje u oblastima trgovine, odbrane i bezbednosti, rudarstva i javnih finansija, kao i u obrazovanju, kulturi i sportu.

Izraženo je očekivanje da će u što skorije vreme biti usaglašeno osam predloženih međudržavnih sporazuma, koji bi bili temelji za intenzivnije kontakte i jače veze između Srbije i Burundija.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug, Dragan Kujundžić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) PRIŠTINA POČINJE SA FORMIRANJEM ZSO?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track