BRISEL ŽELI SRBIJU NA SAMITU U SOFIJI: Učešće najviših srpskih zvaničnika ključno za uspeh skupa
Foto: AP

uoči skupa o balkanu

BRISEL ŽELI SRBIJU NA SAMITU U SOFIJI: Učešće najviših srpskih zvaničnika ključno za uspeh skupa

Politika -

Učešće najviših zvaničnika Srbije je ključno za uspeh samita "Evropska unija -(EU) Zapadni Balkan" u maju u Sofiji, rekli su novinarima visoki funkcioneri EU danas u Briselu, naglasivši da će EU tada potvrditi snažnu podršku "specifičnim putevima ka EU" svih šest partnera regiona.

Oni su rekli da će 17. maja o samitu u Sofiji i razvoju na Zapadnom Balkanu razgovarati šefovi diplomatija EU, s posebnim osvrtom na saradnju Unije i regiona na polju bezbednosti, naročito kada je reč o suzbijanju terorizma, ekstremizma, ilegalne imigracije i učešću srpskih snaga bezbednosti u mirovnim misijama EU.

Susret na vrhu u Sofiji treba da pokrene opipljive inicijative, kako je rečeno, da se "pospeši fizičko i povezivanje među ljudima regionu i sa EU".

"Zapadni Balkan ima jasnu evropsku perspektivu, koja je bitna za stabilnost, pomirenje i budućnost regiona", podvukli su izvori EU.

Zvaničnici u Briselu su naglasili i da očekuju učešće svih 28 zemalja EU na samitu u Sofiji i time odgovorili na pitanje kako gledaju na odbijanje Španije, Rumunije i Kipra da učestvuju na susretu u Sofiji ako tamo bude prihvaćeno učešće Kosova s obeležjem države.

Ove tri članice Unije, isto kao i Grčka i Slovačka, ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, a vlasti Srbije su takođe stavile do znanja da će sačekati da vide kakav status će na samitu imati Kosovo i odlučiti na kom nivou će Srbija učestvovati na tom skupu.

Na pitanje hoće li na samitu u Sofiji biti rasprave o pogoršanju veza između Beograda i Prištine, visoki funkcioneri EU su rekli da ne mogu reći da li će to neposredno biti tema susreta na vrhu Unije i regiona, ali su podvukli da očekuju da će biti naglašena nužnost da se učvrsti dijalog Beograd-Priština.

Evropski diplomatski funkcioneri su naveli da će visoka predstavnica EU Federika Mogerini, "kojoj je veoma stalo do uspeha samita u Sofiji", 18. i 19. aprila posetiti Tiranu, Skoplje, Podgoricu i Beograd.

(Kurir.rs/Beta/Foto: AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track