Najnovije vesti

DAČIĆ: Srbija treća u svetu po transparentnosti izvoza malog i lakog naoružanja
Foto: Beta/Ministarstvo spoljnih poslova/Ognjen Stevanović

oružje

DAČIĆ: Srbija treća u svetu po transparentnosti izvoza malog i lakog naoružanja

Politika

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je danas da je Srbija treća u svetu po transparentnosti izvoza malog i lakog naoružanja i da je u najvećoj meri ispunila standarde EU u toj oblasti, a ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović naglasio da je Srbija lider u regionu kada je reč o uništavanju ilegalnog ili predatog naoružanja.

Dačić je, pred početak sastanka Koordinacione grupe za borbu protiv ilegalne trgovine oružjem na Zapadnom Balkanu, francusko-nemačke inicijative, naveo da su u Zakon o izvozu i uvozu naoružanja i vojne opreme ugrađeni kriterijumi EU i drugih međunarodnih akata.

"I ostali zakoni iz ove oblasti, poput Zakona o oružju i munuciji, koji je usvojen 2015.godine, takođe su u potpunosti harmonizovani sa regulativom EU", kazao je on.

Uspešnost primene tih zakona, kaže Dačić, najbolje ilustruje podatak da je Srbija prema nezavisnom istrazivačkom projektu "Barometru transparentnosti", koji obuhvata 49 zemalja, čiji godišnji izvoz malog i lakog naoružanja prelazi 10 miliona dolara, treća u svetu po transprentnosti, dok se na prvom i drugom mestu nalaze Nemačka i Švajcarska.

"I ranijih godina je Srbija bila pri vrhu ove liste, što dodatno potvrđuje doprinos koji Srbija daje ovom pitanju kroz uspešnu implementaciju svoje zakonske regulative", šef diplomatije.

foto: Beta/Ministarstvo spoljnih poslova/Ognjen Stevanović

Dačić je podsetio da je Srbija strana najvažnijih međunarodnih instrumenata u oblasti borbe protiv ilegalne trgovine malim i lakim naoružanjem, te je potpisnica mnogih međunarodnih dokumenata i bila jedan od kosponzora Rezolucije Saveta bezbednosti UN 2200 o malom i lakom naoružanju.

On je dodao da se Srbija i za vreme predsedavanja OEBS-u, te i prošle godine Forumom OEBS za bezbednost, trudila da pitanje kontrole naoružanja drži u fokusu i inicira usvajanje odgovarajućih odluka iz ove oblasti.

Izrazio je očekivanje da će projekti iz oblasti brobe protiv ilegalne trgovine naoružanjem dobiti podršku ne samo EU, već šire međunarodne zajednice, kako bi u što kraćem roku bili realizovani.

Nedavna konferencija u Podgorici je bio prvi susret predstavnika regiona u sklopu nemačko-francuske inicijative koja ima za cilj da unapredi kontrolu i pojača napore u regionu u borbi protiv nelegalnih tokova i krijumčarenja naporužanja, objasnio je Dačić.

"Zajednička izjava sa tog sastanka predstvalja osnovu za mapu puta koja će biti potvrđena na predstojećem Samitu EU-Zapadni Balkan u Londonu", kazao je on.

Na bazi usvojene mape puta, prema njegovim rečima, biće usvojeni posebni akcioni planovi koji će imati zadatak da definišu operativne ancicne realizacije zacrtanih ciljeva i njihovu punu implementaciju do 2025.godine.

Istakao je da je jačanje kapaciteta od podsebnog značaja u kontekstu evropskih integracija, imajući u vidu da se od države kandidata za članstvo očekuje da ispune određene standarde u svim oblastima, pa tako i kada je reč o kontroli malog i lakog naoružanja.

foto: Beta/Ministarstvo spoljnih poslova/Ognjen Stevanović

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji se obratio posle šefa srpske diplomatije, najpre se našalio rečim: "Po prvi put imam duži govor od Ivicinog".

Stefanović je istakao da Srbija pozdravlja inciijativu za definisanje sveobuhvatne mape puta koja će voditi ka konkretnim projektima.

Naglasio je da je strateško opredeljenje Srbije punopravno članstvo u EU, što podrazumeva usklađivanje svih propisa i iz oblasti naoružanja.

Ministar je rekao da ova inicijativa ima tri prioritetne oblasti - aktivnosti prevencije, kontrole i jačanje kapaciteta.

Podsetio je da je Srbija, kada je reč o prevenciji, preduzela mere koje su pokazale efikasnim, sprovela osam postupaka legalizacije.

"Srbija se kod uništavanja ilegalnog ili predatog naoružja pozicionirala kao lider u regionu, a ulažu se napori na kontinuiranom prikupljanju oružja i njegovom uništavanju. Ministarstvo unutrašnjih poslova je prošle godine uništilo 18.009 komada oružja", objasnio je Stefanović.

Ukazao je da su prošle godine policijski službenici podneli ukupno 1.250 krivičnih prijava, oduzeli 1.800 komada vatrenog oružja, zaplenili 24.000 grama eksploziva, i razbili devotočlanu organizovanu grupu, a usled te operacije zapljenjena je istorijska količina oružja u jendoj akciji.

Stefanović je rekao da Srbija pozdravlja održavanje Samita EU-Zapadni Bakan u Londonu, s obzirom da se održava u okviru Berlinskog procesa, i da očekuje da će doneti novi podsticaj pristupnom procesu regiona, odrediti pravce i prioritete delovanja, kako bi još više mogli da radimo na potrebnim oblastima i što pre postanemo članice EU.

foto: Beta/Ministarstvo spoljnih poslova/Ognjen Stevanović

Ambasador Francuske Frederik Mondoloni rekao je da je ova nemačko-francuska inicijativa dokaz odlučnisto dve zemlje da dalje prodube saradnju sa Srbijom u ovom ključnom domenu zajedničke sigurnosti.

Podsetio je da ilegalna trgovina naoružanja predstavlja opasnost ne samo po bezbednost građana regiona, već i pretnju po bezbednost i mir na čitavom kontinentu.

Ilegalna trgovina naoružanja, prema njegovim rečima, olakšava delovanje terorista, a Francuska je odlučna sa svojim partnerima da se bori protiv tog zla.

"Srbija je napravila veliki napredak u kontroli naoružanja u tesnoj saradnji sa svim aprtnerima, ali potrebno je da poboljšamo kooordinaciju među donatorima i jačamo podršku akcijama u toj oblasti. Zato je započeta francusko-nemačka inicijativa koju pokrećemo u Beogradu", naglasio je Mondoloni.

Ambasador Nemačke Aksel Ditman podsetio je da je Berlinski proces dao mnoge važne inicijative i da će i na sledećem Samitu zasigurno biti dati novi impulsi.

"Posle Samita u Trstu, prošle godine su se Francuska i Nemačka odlučile da pokušaju da koordiniraju borbu protiv ilegalne trgovine oružja na Zapadnom Balkanu. Raduje me što je to naišlo na na podršku naših partnera, a prisustvo dva ministra pokazuje koji značaj Srbija pridaje ovoj temi", rekao je Ditman.

Istakao je da, nažalost, širom sveta, i posebno u postkonfliktnim regionima, postoji previše ilegalnog naoružanja, koji predstavlja rizik ne samo u tim regionima, već mogu biti opasnost po zemlje širom kontinenta.

Ditman je naglasio da zajedničkim snagama treba da se zalažemo za suzbijanje širenja ilegalnog naoružanja.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beta/Ministarstvo spoljnih poslova/Ognjen Stevanović)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...