FRANCUSKI AMBASADOR MONDOLINI: Poseta Vučića Hrvatskoj hrabar korak
Foto: Printscreen/Youtube

francuska podržava srbiju

FRANCUSKI AMBASADOR MONDOLINI: Poseta Vučića Hrvatskoj hrabar korak

Politika -

BEOGRAD - Ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni istakao je danas da zvaničan Pariz podržava napore Srbije za pomirenje sa susedima, a tako i Hrvatskom.

On je, u razgovoru sa novinarima, upitan da prokomentariše najavu deegacije hrvatskog Sabora da razmatra mogućnost prekida posete Srbiji zbog incidenta sa Vojislavom Šešeljem, rekao da nije upoznat sa današnjim događajima s tim u vezi, ali da smatra da je nedavna poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj bila veoma pozitivan i hrabra.

foto: Fonet

- To je bilo hrabro najpre što je realizovana poseta, a potom i što omogućava da se ima pozitivna agenda za budućnost sa Hrvatskom", naglasio je francuski ambasador.

On je kazao da postoje bolne teme vezane za prošlost koje treba prevazići, a za šta je potrebno vreme.

Ukazao je da to odlično znaju Francuska i Nemačka, koje su uspele da prevaziđu svoje konflikte iz prošlosti.

Makron nije protiv ulaska Srbije u EU

Francuski predsednik Emanuel Makron nije u svom govoru u Evropskom parlamentu u Strazburu rekao da je protiv ulaska Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, nije uopšte govorio o proširenju, izjavio je danas ambasador te zemlje u Srbiji Frederik Mondoloni.

Francuska podržava Srbiju i Zapadni Balkan u EU, bez ikakvih dvosmislenosti, preneo je Mondoloni na konferenciji za novinare reči Makrona, ali želi da se EU reformiše, kako bi bila spremna za proširenje.

foto: Beta / Emil Vaš

Predsednik Francuske je rekao da treba nastaviti slediti put na dve paralelne linije - prva je da se poveže Zapadni Balkan sa Evropom, da mu se pruži perspektiva i veže se za evropski cilj.

Druga stvar je da će se Francuska zalagati za proširenje u isto vreme kada se uradi reforma EU, objasnio je Mondolonii dodao da je Makron o tome govorio reagujući na izjavu predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera

(Kurir.rs/Fonet/Foto: Printscreen, Youtube)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track