SKUPŠTINA IZGLASALA: Državni revizor Duško Pejović, usvojene izmene zakona o akcizama i bebi PDV
Foto: Zorana Jevtić

Dan za glasanje

SKUPŠTINA IZGLASALA: Državni revizor Duško Pejović, usvojene izmene zakona o akcizama i bebi PDV

Politika -

BEOGRAD - Skupština Srbije počela danas glasa o paketu finansijskih zakona i izboru članova i predsednika Državne revizorske institucije.

13.25 - Skupština Srbije danas je za državnog revizora izabrala Duška Pejovića koji je do izbora obavljao dužnost vrhovnog državnog revizora za budžete lokalnih samouprava.Za potpredsednika DRI izabrana je Bojana Mitrović, a za članove Saveta izabrani su Nevenka Bojanić, Marijana Simović i Ljiljana Dimitrijević. Oni su predloženi na te funkcije na period od pet godina.

foto: Fonet/Božidar Petrović

Pejović je bio predlog Srpske napredne stranke, kao i kandidatkinje za članove Saveta Nevenka Bojanić, Mirjana Simović i Ljiljana Dimitrijević, dok je Bojana Mitrović predlog Socijalističke partije Srbije.

Predsedniku DRI i članovima Saveta istekao je mandat krajem septembra prošle godine. Skupština je danas za člana Komisije za hartije od vrednosti izabrala Aleksandra Stojkovića.

13.25 - Usvojene izmene i dopune Zakona o akcizama. Skupština Srbije usvojila je danas izmene i dopune Zakona o akcizama kojim je utvrđeno da se ta vrsta posebnog poreza ne plaća na tečni naftni gas pod uslovom da se koristi kao energetsko gorivo ili reprodukcioni materijal. Od te dažbine oslobođeni su i ostali derivati nafte koji se dobijaju od frakcija nafte sa rasponom destilacije do 380 Celzijusovih stepeni. Izmenom tog zakona predviđeno je i da kafa, namenjena diplomatsko-konzularnim predstavnišvima, ne mora biti obeležena kontrolnom akciznom markicom.

Skupština je danas usvojila i izmenama Zakona o porezu na dodatu vrednost (PDV) koje se usaglašavaju sa Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom. Zakonom o finansijskoj podršci porodicama sa decom predviđeno je da pravo na refundaciju PDV na hranu i opremu za bebe može da se ostvari za bebe rođene do 30. juna ove godine. Cilj izmene je, kako se navodi u obrazloženju, da deca koja su rođena do tog datuma u potpunosti iskoriste pravo na refundaciju PDV.

foto: Beta/Milan Obradović

13.20 - Usvojene izmene Zakona o poreskom postupku. Skupština Srbije usvojila je danas izmene Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji kojima se poreskim obveznicima u Srbiji pri odobravanju odlaganja plaćanja obaveza omogućava i pravo na grejs period od 12 meseci.Grejs period do 24 meseca moći će da imaju poreski obveznici koji primenjuju plan reorganizacije i finansijskog restrukturiranja.

Tim zakonom po tumačenju Vlade Srbije stvaraju se i uslovi za transformaciju Poreske uprave.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track