Vučić i Dinkić: Tadiću reci ime tajkuna ili se izvini
Foto: Tanjug

Poziv lideru DS

Vučić i Dinkić: Tadiću reci ime tajkuna ili se izvini

Politika -
Ako Boris Tadić kaže bar jedno ime, ja neću biti u vladi. Ako neće da kaže, neka se javno izvini", rekao je Vučić
1 / 4 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Lideri URS i SNS Mlađan Dinkić i Aleksandar Vučić negirali su danas optužbe koje je na njihov račun izneo predsednik DS Boris Tadić i pozvali ga da kaže ime tajkuna koji stoji iza naprednjaka i da ne prebacuje krivicu za sopstvenu odgovornost na druge, jer je imao apsolutnu vlast u rukama, ali nesposobnog premijera.

Vučić je novinarima posle sastanka sa delegacijom URS, rekao da poziva Tadića da kaže ime bar jednog tajkuna koji ima i najmanji uticaj na njega lično i SNS, i da će ukoliko to učini, odlučiti da ne bude u budućoj vladi.

Lider naprednjaka, međutim, i pored pitanja novinara da kaže ko je tajkun, rekao da on ne želi da otkriva ime, dodajući "da ti i takvi nikada nisu imali uticaja" i da to garantuje građanima Srbije.

"Ako Boris Tadić kaže bar jedno ime, ja neću biti u vladi. Ako neće da kaže, neka se javno izvini", rekao je Vučić reagujući na intervju koji je Tadić dao beogradskim nedeljnicima.

Na Tadićeve kritike da stranka na čijem je čelu Dinkić i on licno imaju iskustva u obaranju vlada, lider URS je podsetio, da je Tadićeva trajala pun mandat, odnosno četiri godine.

"Ko je njega oborio? Sam je sebe oborio. Imao je apsolutnu vlast, ali nesposobnog premijera, koji je iskreirao najveći budžetski deficit u istoriji Srbije. Kao psiholog trebalo bi da zna da svoju krivicu ne prebacuje na nekog drugog", rekao je Dinkić.

Dinkić je rekao da nisu svi ministri u vladi odgovorni za pravljenje tog deficita već premijer i ministar finansija.

Dinkić je prokomentarisao i Tadićevu ocenu da vladu SNS, SPS-PUPS-JS i URS prave tajkuni.

"Možda Tadić nije dobro informisan, ali izjava da se nijedan tajkun za vreme njegove vlade nije obogatio je, u najmanju ruku, smešna", kazao je Dinkić.

Govoreći o lošem stanju u javnim finansijama, Dinkić je naveo da je zanimljivo saopštenje Narodne banke Srbije da je prekršen Zakon o budžetskom sistemu, jer je javni dug premašio 45 odsto BDP.

On je upitao šta je guverner do sada čekao da to saopšti i dodao:

"Da li je čekao da vidi da Tadić neće biti premijer? Da li je guverner politička ličnost? Neka kaže kada je javni dug premašio 45 odsto BDP. To se odavno dogovdilo", rekao je Dinkić.

Dinkić je takođe, rekao da se postavlja pitanje kako razvojna banka Vojvodine može da se reklamira kada je u dubiozi i zašto je ona dokapitalizovana baš u vreme kampanje.

"Neko će za to morati da odgovora", upozorio je Dinkić.

Novinare je interesovao i stav Dinkića i Vučića o troškovima za kancelariju i smeštaj i život još aktuelanog ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića u Njujorku gde će obavljati funkciju predsedavajućeg Generalne skupštinme UN.

Vučić je odgovorajući na to pitanje kratko rekao da je za SNS neprihvatljivo da neko 15.000 dolara potroši mesečno na stan i 30.000 dolara za boravak u Njujorku.

"To u ovom trenutku država ne može da izdrži, a o bahatosti i osionosti neću ni da govorim", rekao je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track