ALEKSANDAR VULIN ZA KURIR: Hrvati mi nisu dali da se suprotstavim ustašama
Foto: Stefan Jokić

Ministar o zabrani odlaska u Jasenovac

ALEKSANDAR VULIN ZA KURIR: Hrvati mi nisu dali da se suprotstavim ustašama

Politika -

Pošto su razvili transparent „Za dom spremni“, nije ni čudo što vlada Hrvatske, koja to nije sprečila, ne želi da budem svedok i neko ko će se tome suprotstaviti, kaže ministar odbrane

Aleksandar Vulin, ministar odbrane, u razgovoru za Kurir kaže da su mu Hrvati zabranili odlazak u Jasenovac „da se ne bi suprotstavio ustašama“, koje su tamo juče razvile transparent „Za dom spremni“!

- Pošto su juče ustaše u Jasenovcu razvile transparent „Za dom spremni“, nije ni čudo što vlada Hrvatske, koja to nije sprečila, ne želi da budem svedok i ne samo svedok već neko ko će se tome suprotstaviti. Zamislite da na komemoraciji žrtvama u Aušvicu neko razvije transparent „Zig hajl“, bio bi uhapšen i odveden ili u zatvor, ili u ludnicu - kaže Vulin za Kurir i dodaje:

- U Hrvatskoj se to neće desiti i zato u Jasenovcu nema potomaka žrtava Srba, Jevreja, Roma i, koliko god puta da izmisle razlog zašto sam nepoželjan u Hrvatskoj, istina o genocidu u Jasenovcu za koji se Hrvatska nije pokajala ostaje i ostaće.

Smeta im Srbija

Ministar odbrane je juče ujutru na RTS kazao da će Srbija na ovu provokaciju reagovati uskoro, državnički.

- Mislio sam da je u Evropi zagarantovana sloboda kretanja, da svako ko nije učinio krivična dela može da se kreće, a to o čemu sam ja govorio samo je procedura koja se odnosi na sve, ali vidite, tražili su povod. Smeta im Vučić. Smeta im ime, smeta im što je vrhovni komandant, jednostavno, smeta im što Srbija govori i smetaju im Srbi koji govore - kazao je Vulin i dodao:

- Zanimljivo je da im nije smetalo da ja u istoj rečenici kažem „o tome mogu da odlučim ja ili vrhovni komandant Vojske“... Dakle, jedino on može da mi kaže: „Nemoj da ideš na taj put“, baš kao što ja kao ministar odbrane moram da dam dozvolu svakom pripadniku Vojske kada napušta našu zemlju službeno.

foto: Dragana Udovičić

Vulin je naveo da nije ni planirao da ide u Jasenovac, gde komemoraciju održava hrvatska vlada, već u Mlaku (selo pored Jasenovca).

- Koliko ja poznajem Vučića, a dobro ga poznajem, Srbija će reagovati na ovu provokaciju državnički, onako kako reaguje jedna sigurna, suverena, stabilna država, a to možete da očekujete u najskorijem vremenu, u to sam siguran - istakao je Vulin.

U spomen-parku Jasenovac juče je održana komemorativna ceremonija, uoči koje se dogodio incident kada su pripadnici Hrvatskih oružanih snaga - HOS razvili transparent sa ustaškim pozdravom „Za dom spremni“. Hrvatski mediji prenose da se incident nije dogodio u samom spomen-parku, već u mestu Jasenovac.

foto: Tanjug/Hina/Tomislav Pavlek

Predstavnici hrvatske vlade juče su u Jasenovcu položili cveće, a premijer te zemlje Andrej Plenković poručio je nakon toga da je zabrana ulaska srpskom ministru odbrane jasna poruka stava i odlučnosti zvaničnog Zagreba da neće tolerisati takvo ponašanje. Plenković je ponovio i da je dobro što je hrvatska delegacija nedavno prekinula posetu Srbiji zbog skandala koji je izazvao lider SRS Vojislav Šešelj.

- Vulin nije osoba koja je svojim izjavama u poslednje vreme doprinosila tome. Stoga je ova poruka koju smo juče poslali poruka stava i odlučnosti da to nećemo tolerisati - kazao je hrvatski premijer i ponovio da je Srbija bila agresor na Hrvatsku od 1991. do 1995.

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović izjavio je da bi Aleksandru Vulinu bio odbijen ulaz u Hrvatsku da je juče došao na granicu s tom zemljom.

Patrijarh na liturgiji

A srpski patrijarh Irinej juče je u Mlaki posetio obnovljeni Hram Svetog proroka Ilije, gde je služio molitvenu liturgiju u znak sećanja na obeležavanje 73-godišnjice od proboja jasenovačkih logora. Liturgiji je prisustvovala ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić.

Reagovanja

Ivica Dačić, šef diplomatije

BEZ PRESEDANA

foto: Damir Dervišagić

Incident sa zastavom na kojoj je ispisan ustaški pozdrav „Za dom spremni“ u Jasenovcu bez presedana je u modernoj Evropi. Zamislite da li je moguće da se prilikom komemoracije u Aušvicu ili Mauthauzenu pojavi transparent sa nacističkim pozdravom „Zig hajl“?! Očekujemo bezuslovnu osudu od hrvatskog rukovodstva, a ne relativizaciju događaja, koja u stvari znači relativizaciju zločina nad Srbima, Jevrejima i Romima. Zabrana ulaska u Hrvatsku ministru odbrane Vulinu takođe je čin bez presedana u Evropi. Srbija će odgovoriti, ali mi i dalje smatramo da je mnogo bolje tražiti zajedničke interese Srbije i Hrvatske.

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade

VULINU PREKRŠENA PRAVA

foto: Beta

Zabrana ulaska članu Vlade Aleksandru Vulinu od Hrvatske, članice EU, zbog jedne izjave u medijima predstavlja kršenje najosnovnijih prava na kojima počiva Evropa i ona svakako neće doprineti dobrim odnosima Srbije i Hrvatske koji su tek počeli da se popravljaju.

Srbija nije i neće biti ono što predstavlja Vojislav Šešelj i mi ćemo i dalje činiti sve da sačuvamo stabilnost u regionu. S druge strane, Hrvatska pokazuje da ima mnogo sličnih Šešelju. Jer odluku o zabrani ulaska ministru Vlade Srbije može da donese samo onaj ko je još zarobljen u politici prošlosti i zločina nad drugim narodima.

Rasim Ljajić, potpredsednik vlade

KORAK UNAZAD

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Odluka hrvatske vlade da zabrani ulazak u Hrvatsku ministru Vulinu korak je unazad u odnosima dve zemlje. Da smo se mi rukovodili izjavama koje su stizale iz Zagreba, mogli smo to da uradimo u prošlosti više puta. Odnose treba normalizovati i odluke donositi gladne glave, kako oni ne bi išli unazad. Umesto da rešavamo brojna otvorena pitanja koja imamo sa Hrvatskom, a imamo osam ili devet komisija koje rade na tome, mi otvaramo nova. To nije korak u dobrom pravcu - izjavio je Rasim Ljajić.

Katarina Blagović

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Srbija i Hrvatska: Ko ima bolje oružije?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track