HARADINAJ NASTAVLJA SA PROVOKACIJAMA: Dolazim u  Preševo i Beograd! STEFANOVIĆ: Uhapsićemo te!
Foto: Marina Lopičić/Profimedia

Šef kosovske vlade nastavlja s provokacijama

HARADINAJ NASTAVLJA SA PROVOKACIJAMA: Dolazim u Preševo i Beograd! STEFANOVIĆ: Uhapsićemo te!

Politika -

Ramuš Haradinaj, premijer Kosova, rekao je da je spreman da 1. maja ode u Preševo na poziv tamošnjih organizatora tradicionalnog sabora, a otkrio je da želi i da dođe u posetu Beogradu! Na to mu je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio da će biti uhapšen!

Haradinaj je, naime, pozvan da 1. maja dođe na jug centralne Srbije - u Preševo i Medveđu. Kako javlja albanski portal Preševo jone, a prenosi Sputnjik, Haradinaj je poziv dobio od organizatora tradicionalnog sabora koji se održava u vreme prvomajskih praznika.

Na pitanje da li je spreman da poseti Preševo, kosovski premijer je kazao da je spreman da poseti ne samo Preševo već i Beograd, jer "sastanci sa liderima regiona mogu da donesu samo mir i stabilnost". Prema njegovim rečima, ta poseta Beogradu će zavisiti kako od volje Prištine, tako i od volje Beograda. Međutim, kako je Haradinaj na poternici Interpola jer ga Srbija traži zbog zločina, nejasno je kako je planirao da ostvari tu posetu.

Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova, u razgovoru za Kurir kaže da je poternica našeg suda na snazi i da će Ramuš Haradinaj biti uhapšen ukoliko uđe u Srbiju. - Na snazi je poternica našeg suda za njim i svakako će biti uhapšen ako bude dostupan policiji - kazao je Stefanović za naš list.

Haradinaj je, kao i predsednik Kosova Hašim Tači, bio na poternici Interpola, te poternice su u jednom trenutku skinute iz baze, da bi pre desetak dana bile ponovo vraćene, o čemu je govorio i ministar policije. Stefanović je kazao da se poternice za Haradinajem i Tačijem nalaze u bazi Interpola, ali da nisu vidljive.

Premijer Kosova je juče govorio i o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) u oružane snage i naveo da to ne podrazumeva da one preuzmu zadatke i ovlašćenja Kfora, već da budu partner međunarodnim mirovnim snagama na Kosovu. Govoreći na konferenciji koju je organizovalo ministarstvo BSK, Haradinaj je rekao da je BSK institucija od najvećeg poverenja na Kosovu i zahvalio se na podršci koju su međunarodni predstavnici dali razvoju njene snage.

Ministar BSK Rustem Beriša kazao je da su preduzete mere da deo transformacije budu i Srbi i pozvao predstavnike međunarodne zajednice da pomognu da "Srpska lista shvati novu realnost i bude deo te transformacije".

Marko Đurić

Šefica misije EU stala na stranu Prištine

foto: Zorana Jevtić

To što je šefica delegacije EU u Prištini Natalija Apostolova podržala platformu Prištine, prema rečima Marka Đurića, direktora Kancelarije za KiM, znači da je time podržala težnju Kosova za nezavisnošću i direktno se stavila na stranu Prištine.

- Tim gore po proces dijaloga ako je to stav i EU. Onda je sve besmisleno, jer o čemu bismo dalje razgovarali sa bilo kim ako je stav EU da Srbija unapred prihvati nezavisnost Kosova - istakao je Đurić. Šefica delegacije EU u Prištini ohrabrila je tamošnje vlasti porukom da treba više da rade na tome da ubede države koje ih još nisu priznale da to i učine u bliskoj budućnosti.

Šef diplomatije Ivica Dačić odbrusio Francuzima

Francuska ne može da nas ucenjuje!

foto: Beta/Ministarstvo spoljnih poslova/Ognjen Stevanović

Ivica Dačić, šef diplomatije, rekao je povodom navoda će Francuska uputiti proteste zemljama koje budu povukle priznanje samoproglašene nezavisnosti Kosova da Srbija ostaje pri svojoj politici.

Prema Dačićevim rečima, svi koji razmišljaju suprotno moraju da odluče da li su nam prijatelji i partneri, ili će raditi protiv Srbije.

- Neće nas niko uplašiti time što nas ucenjuje. Mi ćemo i dalje svima objašnjavati da je u slučaju Kosova reč o nasilnoj secesiji i separatizmu, koji je suprotan međunarodnom pravu. Srbija tu lažnu državu ne priznaje - kazao je on, dok u razgovoru za Kurir dodaje da će Srbija nastaviti da radi svoj posao.

- Nastavićemo da se borimo za svoju zemlju i svoj narod. I to nije ništa novo, to su svi oni sa Zapada radili i ranije - kazao je šef diplomatije za naš list.

Priznanje su, podsetimo, povukli Gvineja Bisao, Surinam i Burundi, u šta kosovske institucije ne veruju.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da je pomenuto ponašanje Francuske vrsta mirnodopske agresije na Srbiju, jer, kako navodi, šta se njih tiče da li je neka zemlja povukla priznanje ili ne.

- Sa međunarodnog stanovišta, Francuska nema nikakav osnov da iskaže protest jer kakvu ona vezu ima s Kosovom? Francuska ovim u stvari pokušava da, posle izlaska Britanije iz EU, postane glavni pulen SAD unutar EU - navodi Anđelković.

(Kurir.rs/Ekipa Kurira/Foto: Marina Lopičić/Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja