JOŠ JEDNA U NIZU RAMUŠEVIH GREŠAKA: Hapsio guleniste po Kosovu pa deportovao POGREŠNOG ČOVEKA!
Foto: Nebojša Mandić

po zahtevu turske obaveštajne službe

JOŠ JEDNA U NIZU RAMUŠEVIH GREŠAKA: Hapsio guleniste po Kosovu pa deportovao POGREŠNOG ČOVEKA!

Politika -

PRIŠTINA - U skandalu deportacije s Kosova šest državljana Turse koja ih je osumnjičila da su "gulenisti", Kosovska obaveštajna agencija (KOA) i Policija Kosova (PK) uhapsile su i proterale i jednu - pogrešnu osobu, piše danas prištinski dnevnik "Koha ditore".

"Policija je po nalogu KOA tražila da uhapsi turskog državljana Hasana Hiseina Demira, ali je umesto njega uhapsila i deportovala drugog turskog državljana, Hasan Hiseina Ginakana", piše "Koha ditore".

U tekstu se prenosi razgovor pripadnika policije i uhapšeno: "Da li ste vi Hasan Hisein Demir?", pitao je policijski zvaničnik, na šta je privedeni profesor hemije u školi "Gulistan" odgovorio da nije, već da se zove Hasan Hisein Ginakan.

Posle ovog razgovora policajac razgovara sa pripadnicima KOA i prenosi da ta osoba kaže da nije onaj za koga imaju nalog za privođenje.

Pripadnici KOA potom razgovaraju telefonom sa svojim šefovima i zatim kažu da se radi o pravoj osobi, posle čega se proteruje Hasan Hisein Ginakan, iako nije onaj koga je trebalo privesti i avionom deportovati s još pet drugih turskih državljana, po zahtevu turske obaveštajne službe.

Njegov kosovski advokat ističe da taj "nesporazum" dokazuje da pripadnici policije i KOA nisu prepoznali deportovane, već da su ih privodili samo na osnovu spiska turske obaveštajne agencije.

Privođenjem i proterivanjem šest turskih državljana pogaženi su Ustav i zakoni Kosova, ali i međunarodne konvencije o ljudskim pravima.

Pošto nije bio informisan o toj akciji, premijer Kosova Ramuš Haradinaj je zatražio i dobio ostavke ministra unutrašnjih poslova Kosova Fljamura Sefaja i direktora KOA Dritona Gašija.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Nebojša Mandić, ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track