MINISTARKA JOKSIMOVIĆ OSTAJE OPTIMISTIČNA: Iako u novom budžetu EU nema stavke o proširenju, prijem novih članica biće omogućen
Foto: Dado Đilas

Bez negativnih očekivanja na putu evrointegracija srbije

MINISTARKA JOKSIMOVIĆ OSTAJE OPTIMISTIČNA: Iako u novom budžetu EU nema stavke o proširenju, prijem novih članica biće omogućen

Politika -

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, komentarišući što u budžetu EU do 2027. nema stavke o proširenju, ističe da nema potrebe da se unose negativna očekivanja.

foto: Zorana Jevtić

"Ukoliko neka od država, na primer Srbija, bude spremna za članstvo, njen prijem će, ipak, biti omogućen", rekla je Joksimović.

MINISTARKA JOKSIMOVIĆ O PUTU EVROINTEGRACIJA: Srbija pripremila pozicije za još 5 pregovaračkih poglavlja, ali...

Ona je objasnila da u novom budžetu EU nije predviđen specifičan razdel sa novo proširenje, jer nijedna država kandidat trenutno nije pred stupanjem u Uniju.

foto: AP

"To znači da će, ukoliko neka od država kandidata, na primer Srbija, bude spremna za članstvo, njen prijem ipak biti omogućen, jer su Lisabonskim ugovorom definisani mehanizmi kojim će se izdvojiti sredstva da bi nova članica EU mogla da pristupi svim programima EU kao punopravna članica", navela je ministarka.

(Kurir.rs/Tanjug/Politika/Foto: Dado Đilas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja