VUČIĆ UOČI PUTA U ANKARU I MOSKVU: Erdogan je tražio da me lično sačeka na aerodromu, to je velika čast! Sa Putinom ću razgovarati o brojnim temama, između ostalog i o KiM
Foto: Printscreen/Pink

VUČIĆ UOČI PUTA U ANKARU I MOSKVU: Erdogan je tražio da me lično sačeka na aerodromu, to je velika čast! Sa Putinom ću razgovarati o brojnim temama, između ostalog i o KiM

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić počinje danas dvodnevnu posetu Turskoj tokom koje će sa predsednikom te zemlje Redžepom Tajipom Erdoganom razgovarati o jačanju bilateralnih odnosa i o regionalnoj saradnji.

foto: Printscreen/Pink

Uoči susreta sa predsednicima Turske Redžepom Tajipom Erdoganom i Rusije Vladimirom Putinom, Vučić govori o rešavanju kosovskog pitanja i pokušajima da spasi ono što su generacije političara izgubile.

foto: Printscreen Pink

Na pitanje novinara šta se to danas dešava u Hrtkovcima, predsednik je rekao da je rekao da je država rekla da neće biti skupova, i tako je i bilo.

"Dogodio se manji incident i lice odgovorno za taj incident biće privedeno pravdi. Inače je sve mirno tamo. Naše je bilo da se sprovede sve kako je to potrebno, i da se poštuje odluka da neće biti najavljenih skupova", rekao je predsednik.

Vučić je rekao da je važno da se danas ulaže u ovaj deo Srbije, ali nije bitno šta političari viču.

Osvrnuvši se na dvodnevnu posetu Turskoj, predsednik je rekao da je želja Erdogana da ga lično sačeka na aerodromu, i da takvu čast nije priredio mnogo moćnijim politačima.

foto: Printscreen/Pink

"To je ogromna čast i to govori koliko nas tamo poštuju. ", rekao je predsednik Srbije.

On je potom dodao da će ga turski predsednik dočekati u Istanbulu.

Prema njegovim rečima zahvaljujući turskim investitorima, pojedini delovi Srbije su oživeli.

Vučić je rekao da će 8. maja imati razgovor sa Vladimirom Putinom.

"Velika mi je čast što ću biti na toj paradi u Moskvi", naglasio je predsednik Srbije.

On je rekao da će sa Putinom razbovarati o brojnim temama, o Kosovu i Metohiji, boljem životu građana u Srbiji, ekonomiji, vojnoj saradnji i drugim temama.

Vučić je dodao da je Turska jako snažna zemlja, kao i da je Putin od Rusije napravio nešto što niko nije.

"Hajde da mi pokušamo da budemo otvoreni prema građanima. Poštovanje drugih lidera prema Srbiji ne znači da će to izmeniti naš problem sa KiM, ali znači da je veliki broj Srba zaposlen i nemačkim kompanijama koje su ovde otvorene", rekao je Vučić.

foto: Printscreen

Politika koju vodi Srbija je drugačija, rekao je predsednik i dodao da ne želi da bude upamćen po broju ratova koji bi vodio,već po broju fabrika koje je otvorio.

"Turcima je stalo do dobrog odnosa sa Srbijom, i želimo da imamo dobre odnose sa njima da bismo nešto mogli da napravimo. A što se Rusa tiče, nikada nećemo da zaboravimo šta su uradili za nas, i oni su nam podrška u teškoj borbi oko Kosova i Metohija", rekao je predsednik Srbije.

Predsednik je podelio sa javnošću da su stigle belgijske puške i da će Srbija nastaviti da ulaže u vojsku.

"Kupovinom ovih 800 pušaka su specijalci konačno opremljeni. Izvršićemo smotru oko Vidovdana da svi vide kako su naoružani i osposobljeni", rekao je Vučić i rekao da se sve to čini da bi građani Srbije bili sigurni.

Vučić je odgovarajući na pitanje o sporazumu sa Prištinom, rekao da se nada da će se taj problem rešiti, ali da nije optimista.

"Neće promeniti stvari, u Peći ne žive Srbi, malo njih živi u Gnjilanu, Prizrenu, Prištini... Ta borba traje godinama. Pobedili su nas brojevima, politikom međunarodnih sila... I danas je borba oko Kosova. Neki znaju, a neki ne žele da znaju i da čuju. Mi smo kao bokser koji je bio već u polugrogi stanju od višegodišnjih borbi, a 1999. godine mu je polomljena noga i dve ruke, a onda 2004. pogromom su uterali strah u kosti. Pa smo 2008. imali formalno proglašenje nezavisnosti Kosova", rekao je Vučić.

foto: Printscreen/Pink

"Ne tražim nikakve alibije, ne tražim opravdanja, ja za razliku od drugih tražim rešenje za probleme koje imamo, za rešenje po pitanju Kosova i Metohije", rekao je predsednik.

Do kraja godine biće značajno povećanje plata i penzija, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da je opsednut problemima koje imamo sa Kosovom i Metohijom, i nema vremena da se bavi onime što priča opozicija.

"Krenuli smo u teške reforme, ali uskoro se mogu očekivati rezultati tih reformi. Plata u vojsci i policiji biće 20 odsto više nego pre smanjenja. Ljudi danas vide stabilnost, sigurnost i razumeju da sve ide dobro, da nikakvih problema nemamo ni sa budžetom, i to građani vide", rekao je Vučić dodavši da ostaje da se reše pojedina pitanja.

foto: Printscreen

Vučić je najavio da će u Nišu krenuti uskoro sa izgradnjom jeftinijih stanova za pripadnike vojske i policije.

Osvrnuvši se na moguću rekonstrukciju Vlade, predsednik je rekao da ne zna, niti želi da se bavi tom temom.

"Ana Brnabić ima moju podršku kao predsednika Srbije i kao predsednika vladajuće stranke", rekao je Vučić.

Govoreći o pitanju niškog aerodroma, predsednik je rekao da on pripada državi.

(Kurir.rs/Foto: Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track