MRKIĆ SAMURAJ: Bivšem ambasadoru i ministru Orden izlazećeg sunca od japanskog cara lično! Dačić nije krio ponos i evo kako mu je čestitao
Foto: Aleksandar Jovanović

najviše japansko odlikovanje koje jedan stranac može da primi

MRKIĆ SAMURAJ: Bivšem ambasadoru i ministru Orden izlazećeg sunca od japanskog cara lično! Dačić nije krio ponos i evo kako mu je čestitao

Politika -

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uputio je danas čestitku bivšem ambasadoru Srbije u Japanu Ivanu Mrkiću, povodom uručenja Ordena izlazećeg sunca sa velikom lentom kojim ga je odlikovao japanski car Akihito.

"S velikom radošću i osećajem ponosa sam primio vest da ti je japanski car Akihito upravo uručio Orden izlazećeg sunca sa velikom lentom, najviše japansko odlikovanje za posebne zasluge koje jedan stranac može primiti u Japanu", naveo je Dačić u čestitki upućenoj Mrkiću, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije.

foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Dačić je kazao da je to odlikovanje van svake sumnje veliko i zasluženo priznanje za njegovo izuzetno profesionalno i predano angažovanje na unapređenju odnosa Srbije i Japana, zemlje koju si tako dobro upoznao, pratio i svakako zavoleo.

"Orden koji si primio služi na čast našoj diplomatiji u celini, predstavlja primer budućim generacijama srpskih diplomata, kao i podsticaj za dalji rad na unapređenju prijateljskih odnosa i sveukupne saradnje Srbije i Japana", naveo je Dačić, a prenelo Ministarstvo spoljnih poslova.

Odlikovanje prvog reda - Orden izlazećeg sunca sa velikom lentom Vlada Japana dodeljuje građanima te zemlje i stranim državljanima za izuzetan doprinos u uspostavljanju i unapređenju bilateralnih i prijateljskih odnosa sa Japanom.

foto: Marina Lopičić

Kako je saopštila ambasada Japana, Mrkić je tokom svog mandata na mestu ambasadora doprineo jačanju bilateralnih odnosa izmedju dve zemlje, a njegova knjiga "Mali vodič kroz istoriju srpsko-japanskih odnosa", na srpskom i na japanskom jeziku dala je neizmeran doprinos unapredjenju prijateljskih veza.

NIje hteo da napusti Tokio posle cunamija

"U Japanu ga takođe pamte kao jednog od retkih ambasadora iz Evrope koji je 2011. godine, nakon katastrofalnog zemljotresa Istočnog Japana i cunamija, doneo odluku da neće napustiti Tokio", navedeno je.

Odlikovanje prvog reda - Orden izlazećeg sunca sa velikom lentom Vlada Japana dodeljuje građanima te zemlje i stranim državljanima za izuzetan doprinos u uspostavljanju i unapredjenju bilateralnih i prijateljskih odnosa sa Japanom.

(Kurir.rs/Tanjug/Beta/Foto: Aleksandar Jovanović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track