(KURIR TV, FOTO) 70 GODINA MODERNE JEVREJSKE DRŽAVE: Dan nezavisnosti Izraela obeležen u Starom dvoru
Foto: Dragana Udovičić

Prijem povodom jubileja

(KURIR TV, FOTO) 70 GODINA MODERNE JEVREJSKE DRŽAVE: Dan nezavisnosti Izraela obeležen u Starom dvoru

Politika -

Više od hiljadu zvanica pozdravila je Alona Fišer-Kam, ambasadorka Izraela u Srbiji, koja se osvrnula na brojna iskušenja koja je Izrael doživeo tokom svoje burne istorije

Ambasada Izraela u Srbiji organizovala je danas prijem povodom 70. godišnjice od osnivanja države Izrael, a gala događaj održan je u svečanoj sali Skupštine grada Beogada.

Više od hiljadu zvanica pozdravila je Alona Fišer-Kam, ambasadorka Izraela u Srbiji, koja se osvrnula na brojna iskušenja koja je Izrael doživeo tokom svoje burne istorije.

foto: Dragana Udovičić

- Danas obeležavamo 70 godina nezavisnosti države Izrael - mlade, moderne, dinamične zemlje koju je stvorila jedna drevna nacija na tlu svoje istorijske otadžbine. Ponosni smo na našu istoriju i na naše korene. Poslednjih 70 godina bile su prepune izazova. Izrael je bio suočen sa ratovima, uvek težeći miru i pomirenju.

foto: Dragana Udovičić

Uprkos svemu, Izrael je očuvao svoje demokratske vrednosti na kojima je zasnovan kao i duh tolerancije, stvorivši društvo u kome se prepliću religije, kulture, nacije ukusi i arome - kazala je Alona.

Ambasadorka Izraela sa gostima
Ambasadorka Izraela sa gostimafoto: Dragana Udovičić

Ona je dodala da je Izrael danas zemlja brojnih dostignuća i napretka.

- Tokom ovih 70 godina, ostvarili smo mnoga dostignuća u različitim oblastima, od poljoprivrede, agro-tehnologija i upravljanja vodama do nauke i medicine, IT sektora, inovacija i sajber bezbednosti.

foto: Dragana Udovičić

Alona se osvrnula i na izuzetnu saradnju koju imaju Izrael i Srbija, ocenjujući da su dve zemlje vremenom postale veoma važni partneri u raznim oblastima.

- Danas u Srbiji posluje oko 70 izraleskih kompanija. Njihovo prisustvo predstavlja značajan faktor ne samo za privrede dve zemlje već doprinosi sveukupnim odnosima Izraela i Srbije. Izraelske investicije u oblastima nekretnina, inovacija, energetike, agro-tehnologija i upravljanja vodama, u sektorima industrije i usluga, samo su mali deo ogromnog potencijala koji tek treba da bude iskorišćen.

foto: Dragana Udovičić

Danas, Izrael i Srbija imaju bogat politički, ekonomski, privredni i kulturni dijalog, dok odnosi između naša dva naroda sežu mnogo dublje i dalje od zvaničnih diplomatskih odnosa, čiji smo jubilej - 25 godina, obeležili prošle godine - zaključila je Alona Fišer-Kam.

Svečanosti su, između ostalih, prisustvovali Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Marko Đurić, direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Goran Vesić, gradski menadžer Beograda, Boris Tadić, lider SDS i nekadašnji predsednik Srbije, Aleksandar Čepurin, ambasador Rusije u Srbiji i mnogi drugi.

foto: Dragana Udovičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track