DS: Srbija je neotuđivi deo evropske porodice, dala je ogromne žrtve u borbi protiv nacizma
Foto: Dado Đilas

Povodom dana evrope

DS: Srbija je neotuđivi deo evropske porodice, dala je ogromne žrtve u borbi protiv nacizma

Politika -

DS je ocenio da građani Srbije treba da budu ponosni na svoju istoriju otpora silama Osovine u Drugom svetskom ratu

BEOGRAD - Demokratska stranka (DS) ocenila je danas da je Srbija kao zemlja koja je dala ogromne žrtve u borbi protiv nacizma i fašizma, neotuđivi deo evropske porodice.

U čestitki povodom Dana Evrope, DS je naveo da 9. maj simbolizuje pobedu slobodne, ujedinjene, demokratske, solidarne i humanističke Evrope "nad silama mraka koje su ceo kontinent odvele u najveće stradanje dvadesetog veka". "Upravo temeljući se na saradnji, razumevanju, toleranciji i razvoju, Evropa je izgradila najbolje mesto za život na planeti. Evropski društveni, kulturni i ekonomski model je nezamisliv bez pobede nad fašizmom i nacizmom, bez odbacivanja mržnje i rata", navodi se u saopštenju.

DS je ocenio da građani Srbije treba da budu ponosni na svoju istoriju otpora silama Osovine u Drugom svetskom ratu i pozvao ih da "ujedinjeno radimo na dovršetku sna o ujedinjenoj Evropi sa celim Balkanom u okviru Evropske unije".

Dan Evrope, 9. maj, ustanovljen je kao dan sećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku EU.

Deklaracija je bila predlog bivšim neprijateljima, Francuskoj i Nemačkoj, da uspostave organizaciju koja će zajednički upravljati njihovim industrijama uglja i čelika, kako se rat u Evropi nikada ne bi ponovio. Predlog je doveo do stvaranja Evropske zajednice za ugalj i čelik 1951. godine, preteče Evropske ekonomske zajednice, odnosno današnje EU.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Dado Đilas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja