SPREČEN VELIKI DIPLOMATSKI  SKANDAL: Čanak pozvao poslanike iz Prištine i Katalonije na međunarodni skup, Maja Gojković zaustavila poziv
Foto: Zorana Jevtić

Bruka

SPREČEN VELIKI DIPLOMATSKI SKANDAL: Čanak pozvao poslanike iz Prištine i Katalonije na međunarodni skup, Maja Gojković zaustavila poziv

Politika -

Da je poziv realizovan, to bila uvreda za Španiju, zemlju čiji teritorijalni integritet i suverenitet Srbija apsolutno podržava i koja podržava teritorijalni integritet i suverenitet naše zemlje.

BEOGRAD - Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković izjavila je da je Nenad Čanak, bez ikakvih konsultacija, na međunarodni skup "Idejom EU do mira i razvoja", pored parlamentaraca iz Prištine, pozvao i poslanike katalonskog parlamenta, ali da je ona taj poziv zaustavila.

Ona je istakla da je tako sprečen veliki diplomatski skandal pošto bi, da je poziv realizovan, to bila uvreda za Španiju, zemlju čiji teritorijalni integritet i suverenitet Srbija apsolutno podržava i koja podržava teritorijalni integritet i suverenitet naše zemlje.

Prema njenim rečima, Čanak je, kao predsednik skupštinskog Odbora za evropske integracije, na skup "Idejom EU do mira i razvoja", koji se održava u Domu Narodne skupštine, bez konsultacija sa njom i bez njenog znanja i članova Odbora, pozvao parlamentarce samozvane "države Kosovo", ali i poslanike španske pokrajine Katalonije, koja je održala referendum o nezavisnosti.

foto: Fonet

Objašnjavajući kako je pozivnica mogla da bude upućena u Prištinu i Kataloniju, Gojkovićeva kaže da je Čanak privatizovao organizaciju ovog dobro osmišljenog skupa, kojem prisustvuju predsednici pojedinih parlamenata, ministri, ambasadori, a tu su i španski parlamentarci.

"U razgovoru sa zaposlenima u Odboru saznala sam da su adrese za pojedine potencijalne učesnike ovog skupa, kojih ovde nema posle moje reakcije, stizale direktno iz Lige socijaldemokrata Vojvodine.

To je bio pokušaj LSV da sprovede svoju, a ne politiku države Srbije", precizirala je Maja Gojković.

Ona je dodala da je nakon njene reakcije skupština uputila pismo parlamentu Katalonije da su pozvani greškom i da njihove potvrde dolaska ne važe.

"Čanak sada nešto spinuje ono što je uradio, ne pominjući Kataloniju i njegovu nameru da upravo u Beogradu, u Narodnoj skupstini, poslanici iz Prištine i Katalonije povedu dijalog o tome kako su izvršili secesiju na teritorijama dve suverene i prijateljske zemlje, kao što su Srbiija i Španija", rekla je predsednica skupštine.

Ona je dodala da je sekretar Odbora za evrointegracije smenjen, jer je naloge za pozive dobijao od LSV, te da će tražiti od članova odbora da budu mnogo aktivniji i da pomnije prate sve što se tiče organizacije nekog skupa, kako bi se ubuduće izbegli ovakvi skandali.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track