SAMIT U SOFIJI: Lideri Evrope obećali Vučiću: Srbija u EU 2025!
Foto: Predsedništvo Srbije

budućnosti zapadnog Balkana

SAMIT U SOFIJI: Lideri Evrope obećali Vučiću: Srbija u EU 2025!

Politika -

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se juče u Sofiji na samitu zapadnog Balkana i EU sa najuticajnijim evropskim liderima, od kojih je dobio uveravanja da će Srbija 2025. postati članica Unije.

foto: EPA

Vučić je razgovarao s britanskom premijerkom Terezom Mej, nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, premijerom Švedske Stefanom Levenom, šefom Evropske komisije Johanesom Hanom, predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, predsednikom Evropskog parlamenta Antoniom Tajanijem.

- Videli smo koliko Srbija ima prijatelja u Evropi, a posebno sam zahvalan predsedniku Tajaniju, Sebastijanu Kurcu i Viktoru Orbanu, koji je najotvorenije tražio prijem Srbije u EU 2025. godine - izjavio je Vučić.

Još ubedljivije je to najavio Tajani prilikom rukovanja s Vučićem:

- U mom govoru sam podvukao - Srbija u EU 2025.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Prvi govorio

Inače, Vučiću je pripala čast da prvi govori na samitu, koji se juče održao iza zatvorenih vrata u Nacionalnoj palati kulture u Sofiji. Srpski predsednik je poručio da Srbija nastavlja da sprovodi reforme u procesu evrointegracija i najavio da će još intenzivnije raditi na sprovođenju reformi koje su neophodne kako bi Srbija što brže otvarala pregovaračka poglavlja. On je podsetio na rezultate ekonomskih reformi koje je Srbija sprovela i zahvalio nemačkoj kancelarki na pokretanju inicijative Berlinskog procesa i na svemu što je do sada uradila na stabilizaciji prilika na zapadnom Balkanu.

Nakon Vučića liderima se obratila kancelarka Merkel, a zatim i francuski predsednik Emanuel Makron, koji se u govoru dva puta pozvao na predsednika Vučića. Makron je i u Sofiji ponovio svoj stav da s proširenjem EU treba sačekati, jer je prioritet unutrašnja reforma EU.

foto: Predsedništvo Srbije

Desetine susreta

Vučić je na marginama samita imao desetine susreta, a jedan od najzanimljivijih bio je s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem. Ovaj razgovor desio se nakon brojnih razmirica prethodnih meseci između zvaničnika Zagreba i Beograda, a tema su bili bilateralni odnosi i evrointegracije. Hrvatski premijer Plenković je najavio da će sledeći samit EU i zapadnog Balkana biti održan 2020. u Hrvatskoj.

Predsednik Srbije je i u Sofiji naglasio da će Beograd dati sve od sebe da dođe do rešenja za Kosovo, kao i da mora da nastavi dijalog s Prištinom:

- Želim da verujem da će Srbija imati dovoljno snage, ukoliko bude volje za kompromis na drugoj strani, da dođemo do rešenja za KiM koje će biti prihvatljivo za naše građene. Da li ćemo uspeti, to ne zavisi samo od nas.

Upozorenje

Opasnost od povratka nacionalizma

Vučić je u intervjuu za nemački Rajniše post upozorio da bi, ukoliko se ne nađe rešenje prihvatljivo za većinu, moglo doći do novog talasa srpskog nacionalizma.

- Danas bi oko tri četvrtine Srba više želelo da se konflikt zamrzne nego da se prihvati kompromis. Ali će jednom, iznenada, taj konflikt da se odmrzne i to je jedna vremenska bomba, jedna politička hipoteka za moju zemlju i ceo region - rekao je Vučić.

Usvojena deklaracija

Nedvosmislena podrška zapadnom Balkanu

Lideri EU i zemalja članica Unije, u konsultaciji s partnerima sa zapadnog Balkana, usvojili su juče seklaraciju u 17 tačaka u kojoj su ponovili nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi regiona i naveli zadatke i principe koje bi strane trebalo da ispunjavaju tokom procesa evrointegracija. Usvojen je i aneks deklaracije koji se odnosi na jačanje veza i saradnje između EU i zapadnog Balkana.

Grupna fotografija

Vučić i Merkelova u prvom redu

U pauzi prvog dela skupa u Sofiji evropski lideri su rešili da ovaj susret ovekoveče i grupnom fotografijom. Zanimljivo je da su se u prvom redu našli, osim domaćina bugarskog premijera Bojka Borisova, i kancelarka Merkel, ali i Vučić. Tereza Mej je upadljivo skrajnuta pa je tako stajala na samom kraju reda, što najbolje ilustruje poziciju Velike Britanije u Uniji. Nije baš najbolje prošao ni kosovski predsednik Hašim Tači, koji se našao u poslednjem redu.

B. K. - I. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track