Najnovije vesti

PALA ODLUKA U PARLAMENTU: Poslanici usvojili predlog o obrazovanju Komisije za posledice bombardovanja!
Foto: Nebojša Mandić, Zorana Jevtić

Danas se očekuje glasanje o predlogu

PALA ODLUKA U PARLAMENTU: Poslanici usvojili predlog o obrazovanju Komisije za posledice bombardovanja!

Politika

Skupština Srbije usvojila je danas predlog o obrazovanju komisije za istraživanje posledica NATO bombardovanja 1999. godine na zdravlje i životnu sredinu. Za je glasalo 156 poslanika, nije bilo udržanih i niko nije bio protiv, a jedan poslanik nije glasao.

 

Za predsednika komisije predložen je poslanik Srpske napredne stranke Darko Laketić, koji je ranije rekao da je došlo do porasta malignih obolenja u Srbiji i da je dužnost da se utvrdi istina da li je uzrok toga bombardovanje i korišćenje osiromašenog uranijuma. On je kazao da će za članove komisije predložiti poslanike i vladajuće većine i opozicije, kao i da će angažovati naučne i stručne institucije, i koristiti rezultat istraživanja Parlamenta Italije o zdravlju vojnika koji su bili na Kosovu.

 

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković koja je predložila formiranje Komisije za istragu posledica NATO bombradovanja 1999. godine kazala je danas da ta Komisija neće ličiti na sudnicu, niti će izricati presude, te da je njen cilj istina o posledicama bombradovanja po zdravlje ljudi i životnu sredinu.

 

foto: Dragana Udovičić

 

"Na nama je da pokušamo da dođemo do istine, da vidimo da li je i u kojoj meri bilo uticaja posle zločinačkog bombradovanja sa osiromašenim uranijumom na građane Srbije, građane Jugoslavije i građane koji se nalaze u okolini naše države", rekla je Gojković u parlamentu.

 

Ona je podsetila da je Jugoslavija bila bombradovana 78 dana, da je 1.100 aviona nadletalo i izbacivalo različite projektile.

 

 

"Trideset hiljada projektila je bačeno na tadašnju Jugoslaviju. Petanest tona osiromašenog uranijuma. Kažu da je to dovoljno za kontrukciju blizu 170 replika nuklearne bombe koja je bačena na Hirošimu, 35 kilograma uranijuma 235", rekla je Gojković.

 

Gojković je podvukla da niko ne bi trebalo da diže paniku, a najmanje je, kaže, potrebno da bilo ko potpuno bespotrebno relativizuje pokušaj da se dođe do istine. Ona je pozvala poslanike da podrže predlog bez obzira na političku pripadnost i različitosti, jer su, kako je rekla, brojke "istinite" i da treba zajedničkim naporima da se dođe do istine. Poručila je da Komisija treba da pobegne od politikanstva, te da rad u toj Komisiji neće biti nimalo lak i lagodan, kao i da će biti mnogo otpora.

 

foto: Fonet

 

"Nećete pogrešiti ako pritisnete zeleno dugme (za), jer nema građanina ove države kome nije potrebna istina, ma kakva ona bila, a koja se odnosi na njihovo zdravlje i zdravlje njihove dece i budućeg načina života u državi", rekla je Gojković.

 

 

Ukazujući na izveštaj koji je radio prvi šef Misije u UNEP-u Senegalac Bakari Kante, a koji UN nisu objavile zato što je bio "poguban za deo međuanrodne zajednice" koji je podržao bombradovanje, Gojković je rekla i da postoji i drugi izveštaj kojim je rukovodio bivši ministar ekologije Finske i koji je takođe "katastrofalan" po one koji tvrde da baš nikakvog uticaja i problema nije bilo što smo bombradovani projektilima sa osiromašenim uranijumom.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Kurir)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...