ZAŠTO KABINET U NEMANJINOJ NIJE TIMSKI: Vlada Srbije kao raštimovani orkestar
Foto: Marina Lopičić

Istražujemo

ZAŠTO KABINET U NEMANJINOJ NIJE TIMSKI: Vlada Srbije kao raštimovani orkestar

Politika -

Pravi se konfuzija koja ide na štetu Vladine politike, jer se šalju poruke koje nisu međusobno usklađene, ističe Bojan Klačar iz Cesida

Vlada u kojoj ministri koriste svaku priliku da se prepucavaju, prete premijerki da može biti smenjena, pa čak idu i protiv državne politike oko koje su se i okupili ostavlja utisak raštimovanog orkestra u kome je jedini politički lepak Aleksandar Vučić, ocenjuju sagovornici Kurira.

Izjava Aleksandra Vulina, ministra odbrane, da Srbija treba da razmisli o promeni spoljnopolitičkog kursa ukoliko je ulazak zemlje u EU vezan za rešavanje problema Kosova poslednji je u nizu incidenata koji tresu Nemanjinu 11 otkako je u premijersku fotelju sela Ana Brnabić.

foto: Stefan Jokić

Svađe ministara s premijerkom oko gej slikovnica, psovanje na sednici Vlade, međusobna prepucavanja ministara, ali i pretnje Brnabićevoj da i sama može biti "rekonstruisana" kad god spomene promene u kabinetu postale su deo folklora u Nemanjinoj 11.

Prema rečima Zorana Stojiljkovića, profesora s Fakulteta političkih nauka, ovo što se dešava u Vladi je potencijalno opasno, potencijalno jer je Vlada druga liga odlučivanja i uvek ostaje arbitar koji će to da odluči, a to je predsednik Vučić.

- Drugo, to opasno je odraz taktike da se vrlo široko drži stvar. Nije dovoljno da SNS ima 40 i kusur odsto, mora da ima još jedno pet do 10 odsto onih koji su tu, a mogli bi da budu i na drugom mestu i onda oni prave druge aranžmane. Onda oni šalju poruke svom delu publike iako treba da obezbede jedinstvo Vlade, jer od toga žive, a problem je i što mi nemamo čistu većinu oko nekih stvari ni u biračkom telu - kaže Stojiljković.

foto: Beta

Bojan Klačar iz Cesida podseća da su se i Vulin i Nenad Popović ogradili od iznošenja ličnog mišljenja, ali da takve reakcije izazivaju konfuziju jer s pozicije ministra mora da se zastupa politika Vlade.

- Samo se pravi konfuzija koja ide na štetu vladine politike, jer se šalju poruke koje nisu međusobno usklađene. Šta je olakšavajuća okolnost da te varnice ne pređu granicu dobre mere - uvek se pojavljuje Vučić, koji je neka vrsta političkog lepka za te najšarenolikije stavove i koji uvek "presudi", a drugo, niko od tih ministara neće previše solirati jer znaju da su u Vladi zato što je SNS njih pozvao u koaliciju - kaže Klačar.

Na čekanju Najava rekonstrukcije, pa odlaganje

Pre dva meseca i sama premijerka Ana Brnabić je najavila je došlo vreme za provetravanje, što je bio uvod za rekonstrukciju Vlade.

Posle niz medijskih spekulacija ko ostaje u Vladi, a ko iz nje leti, predsednik Aleksandar Vučić je posle razgovora s premijerkom izjavio da će to pitanje ipak sačekati zbog mnogo važnijeg pitanja, a to je rešenje kosovskog čvora.

Prema tome, tema rekonstrukcije je odložena, ali po svoj prilici biće vraćena u žižu jer su iskakanja zbog kursa Vlade postala sve češća.

Svađe koje su tresle Nemanjinu

1. Vulin ide protiv državne politike Pošto je Sem Fabrici rekao da je odnos prema KiM ključni uslov za ulazak Srbije u EU, Vulin je poručio da onda treba razmisliti o promeni prioriteta naše spoljne politike. U vezi sa ovim slučajem oglasio se i Aleksandar Vučić i poručio da prioriteti naše spoljne politike ostaju isti i ako neko hoće da ih menja, prvo mora njega da smeni.

2. Haos zbog gej slikovnica i psovanja na sednici Nenad Popović se na Tviteru usprotivio uvozu gej slikovnica iz Hrvatske, što je dovelo do burne rasprave na sednici Vlade. Brnabićeva, deklarisani pripadnik LGBT zajednice, održala je predavanje Popoviću da gej slikovnice i natalitet nemaju veze jedno s drugim, a na Popovićevu stranu je stala ministarka Jadranka Joksimović. Na toj sednici je Brnabićeva opsovala, što joj je zamerila potpredsednica Zorana Mihajlović.

3. Pretnje premijerki rekonstrukcijom Brnabićeva je kazala da će doći do rekonstrukcije kabineta, da će se ministrima koji nisu dobro radili zahvaliti na saradnji, na šta joj je Joksimovićeva poručila da su svi podložni rekonstrukciji, pa i sama premijerka. Sličan stav iznela je i potpredsednica Mihajlović.

4. Svađa Zorane Mihajlović i stranke Aleksandra Vulina Kada je u javnost isplivala priča da je Vulinu tetka pozajmila oko 205.000 evra da kupi stan, a Pokret socijalista izvređao novinare Krika, koji su objavili priču, Mihajlovićeva je stala u njihovu odbranu i zatražila od nadležnih da se ponovo pozabave poreklom novca kojim je ministar odbrane kupio luksuznu nekretninu. Na to je usledilo saopštenje PS u kome su izvređali Mihajlovićevu, naveli na šta je trošila pare na službenim putovanjima...

5. Kako je Joksimovićeva poklopila premijerku Brnabićeva je poručila da je isto da li smo otvorili jedno ili četiri poglavlja na putu ka EU, na šta je odmah reagovala nadležna ministarka Joksimović i poručila da nije svejedno, te da ona mora da reaguje zbog svih onih koji rade na toj oblasti.

6. Zoranino prevrtanje očima na izjavu premijerke Pošto se Brnabićeva zahvalila NALED za uvođenje elektronskih građevinskih dozvola u Srbiji, Mihajlovićeva je prevrnula očima pred svim prisutnim na konferenciji. Posle se pravdala da je morala tako da reaguje zbog ljudi iz ministarstva koji su radili na tome, a koji nisu pomenuti u premijerkinom obraćanju.

7. Brnabićeva se pravdala Rusima, ministri skočili Premijerka je dala ruskom ambasadoru transkript intervjua za američku agenciju Blumberg u kome je, kako su preneli mediji, rekla da će Srbija pre izabrati EU nego Rusiju. Odmah posle te vesti oglasila se Mihajlovićeva i rekla da ukoliko je neko i trebalo da dobije taj transkript, to su onda članovi Vlade.

Kurir.rs/K.Blagović/Foto:Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track