ŠUTANOVAC NA KONFERENCIJI O BEZBEDNOSTI U CRNOJ GORI: Trampa vode instinkti
Foto: Promo

bivši ministar odbrane

ŠUTANOVAC NA KONFERENCIJI O BEZBEDNOSTI U CRNOJ GORI: Trampa vode instinkti

Politika -

Bivši ministar odbrane i predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac rekao je na konferencijji o bezbednosti u organizaciji Atlanstkog saveta u Crnoj Gori da se Srbija nalazi na repu regiona u ekonomskom i bezbednosnom smislu.

- Videli ste šta je premijer Zaev rekao, gotovo da je završen sporazum sa Makedonijom i Grckom i ocekuju poziv za NATO, a skoro sve ostale zemlje su već u NATO ili ka tamo idu. Tako da okruženi smo NATO zemljama a Srbija je jedina zemlja u regionu koja još uvek nije spremna da prihvati realnost. Ne samo u ekonomskom, već i u bezbednosnom i odbrambenom smislu nalazimo se na repu regiona - kazao je Šutanovac i podsetio da je najbolji deo saradnje Amerike i Srbije bila saradnja u vojnom sektoru do 2012.

foto: Dado Đilas

- Danas, kada ministarstvo odbrane vodi Vulin, saradnja izmedu Amerike i Srbije nalazi se u regresiji. To je paradoks, jer baš ove godine slavimo 100 godina od kada je na Kapitol hilu postavljena naša zastava po završetku Prvog svetskog rata. Naši odnosi sa SAD su dugi i saveznički i zato ih treba posmatrati u tom pravcu, a ne u kontekstu današnje situacije - kazao je Šutanovac.

- Ako pitate većinu u Srbiji, reći će da posle Srbije najviše vole Rusiju, ali ako ih pitate gde žele da im bude zdravstveno osiguranje, gde bi želeli da im se deca obrazuju ili da žive, reći će - negde u Zapadnoj Evropi ili u Americi. Pored toga, ljudi nisu svesni da je iz SAD, EU, Japana, Norveške do 2012. stiglo preko 6 milijardi evra donacija- naveo je bivši ministar odbrane.

foto: Marina Lopičić

Govoreći o regionu, Šutanovac je podsetio na svoju prvu posetu Sarajevu. - Kao prvi ministar odbrane Srbije koji je posetio Sarajevo nakon rata, potpisao sam prvi ugovor o vojnoj saradnji izmedu Srbije i Bosne i Hercegovine, zbog čega sam naravno bio napadnut. Međutim, tada sam se sastao i sa Dodikom koji je kao premijer RS na konferenciji za medije rekao da je Republika Srpska potpuno posvećena evro-atlantskim integracijama. Danas je situacija potpuno drugacija - naveo je on.

Govoreći o Trampu, Šutanovac se saglasio da Trampa vode instinkti, ali i da veoma vodi računa o biznisu i interesima američke vojne industrije. - Tramp razmišlja kao ozbiljan biznismen. Kada se žali da druge zemlje NATO ne ulažu dovoljno u bezbednost, on zapravo misli na američku vojnu industriju kojoj će se svi obratiti za kupovinu naoružanja - istakao je on, a odgovarajući na pitanja o pomeranju meke moći prema Istoku, Šutanovac je naglasio da nije reč samo o mekoj moći:

- Predsednik Crne Gore Đukanović je u svom izlaganju pomenuo različite pretnje i na kraju je rekao o tom pokušaju uključivanja treće strane. Toga je bilo u Crnoj Gori, skoro da smo to imali i u Makedoniji. To nije bila na delu meka moć, već prava, vrlo ozbiljna moć.

Kurir.rs/Foto:Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track