DEJVID MEKALISTER SA JADRANKOM JOKSIMOVIĆ: Podržavam otvaranje novih poglavlja za Srbiju, o broju poglavlja odlučiće članice EU
Ilustracija, Foto: Marina Lopičić

sastanak

DEJVID MEKALISTER SA JADRANKOM JOKSIMOVIĆ: Podržavam otvaranje novih poglavlja za Srbiju, o broju poglavlja odlučiće članice EU

Politika -

BEOGRAD - Predsedavajući Komitetu za spoljne poslove (AFET) i izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je danas, na sastanku sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović, ;da podržava otvaranje novih poglavlja sa Srbijom, a o broju poglavlja koja će biti otvorena, odluku će doneti države članice EU.

Joksimović je rekla da je Srbija spremna za otvaranje pet poglavlja: ;33 – finansijske i budžetske odredbe, 9 – finansijske usluge, 13 – ribarstvo, 18 – statistika i 17 – ekonomska i monetarna unija i da očekuje da ćemo tokom bugarskog predsedavanja Savetom EU otvoriti njih nekoliko.

foto: Marina Lopičić

Joksimović i Mekalister ukazali su na važnost nastavka reformi u poglavljima 23 i 24, posebno značaj reforme pravosudja, ali i borbe protiv kriminala i korupcije, manjinskih prava, medijskih sloboda.

Joksimović je izrazila zahvalnost na podršci koju Mekalister i EP pružaju Srbiji u procesu pristupanja, posebno jer je EP prepoznao važnost proširenja EU na Zapadni Balkan, "što će pozitivno uticati na stabilnost i prosperitet i regiona i Evrope u celini".

Mekalister je ocenio je da je Srbija u dosadašnjem procesu pristupanja dosta uradila, zbog toga ima podršku partnera iz EU i EP.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track