Najnovije vesti

NEMAČKA KANCELARKA Angela Merkel protiv da Tači vodi dijalog sa Beogradom!
Foto: Profimedia, EPA

Ekspres

NEMAČKA KANCELARKA Angela Merkel protiv da Tači vodi dijalog sa Beogradom!

Politika

PRIŠTINA - Najmoćnija država Evrope Nemačka, sa velikom ulogom u razgovorima Kosovo-Srbija, protivi se planovima Hašima Tačija kada je reč o njegovoj vodećoj ulozi u tim razgovorima, prenosi prištinski Ekspres.

"Čak ni atmosfera sastanka Merkel-Tači nije onakva kakvom je hteo da je predstavi Trači. Merkelova se nije složila sa načinom na koji je uhapšen Đurić, kao ni sa načinom na koji je Tači zloupotrebio sastanak sa zemljama Kvinte pre nego što je uhapšen srpski pregovarač", navodi list.

Ekspres piše da je Tači napravio veliki odjek kada je reč o sastanku sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

"Posle konferencije sa Merkelovom je govorio za kosovske medije u Berlinu, održao je i konferenciju nakon što se vratio, a realizovane su i specijalne emisije na temu sastanka. Tači je posle sastanka u Berlinu rekao da su Kosovo i on lično spremni za razgovore sa Srbijom".

Tači je čak, piše list, pozvao i Merkelovu da bude posrednik, ali da, sa druge strane, nemačka kancelarka "nije ništa govorila u vezi sa Tačijevom ulogom u ovom procesu, za razliku od Vučića, kog ona smatra ključnim u ovim razgovorima".

Izvori "Express" navode da je Merkelova iskazala nezadovoljstvo Tačiju zbog načina na koji je uhapšen Marko Đurić, a posebno što se jedan takav čin desio posle sastanka Tačija sa ambasadorima zemalja Kvinte (SAD, VB, Nemačka, Francuska i Italija).

Saznaje se da je Tači ovo ciljano uradio kako bi se to interpretiralo kao podrška pet zemalja za hapšenje Đurića. Posle ovoga, Tači je nekoliko puta okrivio za ovo Fljamura Sefaja, navodeći da je on smenjen upravo zbog ove akcije. A Haradinaj je rekao da je Sefaja smenio zbog akcije deportacije šestorice gulenista, piše list.

Sa druge strane, kako se navodi, osim Nemačke, koja ima rezerve u pogledu njegove vodeće uloge u razgovorima, Tači ovaj problem ima i unutar države, pošto se opozicione partije, ali i Inicijativa koja je deo Vlade Kosova, ne slažu sa ovom njegovom ulogom.

Tači nema skupštinsku podršku za dijalog sa Beogradom

Kosovski predsednik Hašim Tači namerava da preko kosovske skupštine preuzme vođenje dijaloga u Briselu između Prištine i Beograda, ali on nije u stanju ni da, preko poslanika, usvoji zakon, piše danas Gazeta ekspres.

To se, navodi list, videlo prošle nedelje kada su poslanici glasovima uspeli da obore njegovu odluku o povratku Zakona o privrednim društvima.

Sa 32 glasa protiv, 28 za i sedam uzdržanih, kosovska skupština nije usvojila Tačijevu odluku o vraćanju Zakona o privrednim društvima.

Taj neuspeh Tačijeve inicijative je dokazao njegovu nemoć u Skupštini, preko koje on namerava da preuzme vođenje dijaloga sa Beogradom koji se vodi u Briselu, piše Gazeta.

Vlada je već za ovo pitanje usvojila platformu u kojoj se predviđa da Tači bude na čelu kosovskom tima za dijalog, platforma je poslata u Skupštinu na usvajanje, ali se većina parlamentarnih grupa izjasnila protiv ovoga.

Ostaje da se vidi do kraja nedelje da li će Tači, koji nijedan zakon nije uspeo da sprovede u Skupštini, uspeti da uveri kosovske poslanika da glasaju za njega, tj. za to da on bude na čelu tima zvanične Prištine u procesu dijaloga sa Beogradom, navela je Gazeta ekspres.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...