Najnovije vesti

TOMISLAV NIKOLIĆ NIKOM NE POLAŽE RAČUNE! Toma je već potrošio 750.000 evra iz budžeta! Tajna za šta je trošen novac
Foto: Zorana Jevtić

Kancelarija za saradnju sa Rusijom i Kinom

TOMISLAV NIKOLIĆ NIKOM NE POLAŽE RAČUNE! Toma je već potrošio 750.000 evra iz budžeta! Tajna za šta je trošen novac

Politika

Kancelarija za saradnju sa Rusijom i Kinom, čiji rad kontroliše Tomislav Nikolić, do sada je potrošila više od 50 miliona dinara, a bivši predsednik Srbije javnosti ne polaže račune ni kako se troši novac građana Srbije ni koji su rezultati njegovog rada.

Pre dva dana navršilo se tačno godinu dana od osnivanja Nacionalnog saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom, za čijeg predsednika je izabran bivši šef države Tomislav Nikolić. Tada je formirana i pripadajuća Kancelarija, koja po odluci Vlade za Savet obavlja stručne i administrativne poslove, piše Blic.

Za njenog direktora izabran je Nedeljko Tenjović, koji je i ranije blisko sarađivao sa Nikolićem. U vreme njegovog predsednikovanja, Tenjović je bio generalni sekretar Predsedništva Srbije.

Kancelarija za saradnju sa Rusijom i Kinom brzo je dobila svoje prostorije u centru Beograda, budžet od 38,4 miliona dinara za drugu polovinu 2017, oko 50 miliona dinara u 2018. i ukupno 30 radnih mesta. Preračunato u evre budžet koji im je na raspolaganju za prošlu i ovu godinu iznosi ukupno oko 750.000 evra. Javnost nema uvida na koji način se taj novac troši, niti su objavljeni do sada bilo kakvi podaci o tome ili finansijski izveštaji radi kancelarije.

Za plate zaposlenih 22 miliona dinara

Ostaje i nepoznato šta je urađeno u tom periodu i kakvi su rezultati ostvareni u saradnji Rusijom i Kinom. U medijima je objavljeno nekoliko saopštenja o njegovim odlsacima u Peking i Moskvu, gde se sretao sa tamošnjim zvaničnicima i učestvovao na nekim seminarima.

Ne zna se i na šta je konkretno kancelarija Nikolića trošila novac poreskih obveznika. Zahvaljujući Zakonu o budžetu, poznato je samo da se za plate zaposlenih u 2018. izdvaja 22 miliona dinara, a za osiguranje 13 miliona.

Zanimljivo je da ni Savet ni Kancelarija nemaju sajt, da nigde nije objavljena ni njihova zvanična mejl adresa, niti brojevi telefona, mada se slični podaci o drugim kancelarijama i upravama mogu naći na sajtu Vlade Srbije.

Da nije ogromne table koja se nalazi na impozantnoj zgradi u Vasinoj ulici u centru prestonice, ne bi znali ni gde se nalaze prostorije Kancelarije.

"Blic" je kontaktirao Tomislava Nikolića, ali on nije odgovarao na poruke.

Od Nedeljka Tenjovića dobijen je kratak odgovor.

- Ova kancelarija nije primer Vladine kancelarije koja je trošila više od svojih potreba i rezultata - rekao je Tenjović za "Blic", ne navodeći na šta je novac trošen i koje su rezultate ostvarili.

Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbije kaže da se od prvog dana nametnuo utisak da je Savet za saradnju sa Rusijom i Kinom izmišljen kao politička latifundija za Tomislava Nikolića.

- Data mu jedna politička funkcija da bi bio koristan i srećan, a država tako nešto ne bi smela da dozvoli. Treba videti da li od toga Srbija ima ikakve koristi ili možda čak i štete - navodi Minić.

Renoviranje vile za bivšeg predsednika

Nije poznato ni da li Nikolić i dalje živi u Užičkoj 23 na Dedinju, u vili koja je namenjena predsedniku države. Prema informacijama iz oktobra prošle godine, bivši šef države je i dalje koristio taj objekat sa svojom suprugom Dragicom, a nešto ranije Uprava za zajedničke poslove je raspisala konkurs za renoviranje tog kompleksa.

Bilo je u planu saniranje krovnog pokrivača, podkonstrukcije i unutrašnjosti pomoćnog objekta i to u vrednosti od oko tri miliona dinara.

"Blic" čeka i odgovor iz Vlade Srbije da li Nikolić i članovi njegove porodice i dalje koriste rezidenciju predsednika države.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...