DRŽAVNI VRH PODRŽAO ZALAGANJE PREDSEDNIKA SRBIJE OKO KIM: Novi ratovi zbog Kosova su nam najmanje potrebni
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Složno

DRŽAVNI VRH PODRŽAO ZALAGANJE PREDSEDNIKA SRBIJE OKO KIM: Novi ratovi zbog Kosova su nam najmanje potrebni

Politika -

Srbija mora da učini sve da ne dođe do novih sukoba s prištinskim vlastima i predsednik Aleksandar Vučić u tome ima našu podršku, jedinstveni su ministri Vlade Srbije nakon izjave šefa države da će se boriti protiv zamrznutog konflikta, jer ne želi nove ratove. Kako kažu, novi ratni sukobi zbog Kosova su nam sada najmanje potrebni.

Vučić je pre toga rekao da će dati sve od sebe da se izbori protiv stava 80 odsto ljudi, koji misle da treba da zadržimo zamrznuti konflikt.

- Jer, jednog dana ako bude odmrznut, ne želim da budem odgovoran za nove ratove i sukobe i ne želim da se to Srbiji dogodi. Neću donositi svakako odluku protiv našeg naroda, već ću gledati da ubedim većinu da su nam mir i stabilnost mnogo važniji od bilo čega drugog - rekao je Vučić.

foto: Fonet Marija Đoković

I šef diplomatije Ivica Dačić kaže da su otvoreni sukobi nešto što nam najmanje treba, ali da nećemo pristati na ponižavanje. - Svi napori državnog vrha pokazuju da je Srbija rešena da prevaziđe zamrznuti konflikt. Vučić je u pravu kad kaže to neće ići nimalo lako, ali to ne znači da nije moguće. Ne želimo da rizikujemo sukobe u regionu. Međutim, i gospoda iz Brisela moraju da znaju da nismo deca kojoj će dati lizalicu, zato što su nam rekli "bićete članica EU" i onda ćemo zaboraviti Kosovo - navodi Dačić.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović napominje da ovo nije pitanje koje je vezano isključivo za evropski put Srbije.

foto: Dado Đilas

- Čak i da nismo na putu ka EU, da li to znači da ne bismo ništa radili po tom pitanju, da bismo se pravili da je sve kako mi želimo? Vučić je svestan da je to pitanje koje moramo da rešavamo, pre svega zbog naših interesa, ali i zaštite naših ljudi, kulturnog nasleđa i imovinskih pitanja na KiM, zato je i potpisan Briselski sporazum - kaže ona i zaključuje: - U visokoj politici važno je odrediti trenutak kad možete da dobijete više ili izgubite manje i, u tom smislu, Vučić govori o važnosti prepoznavanja okolnosti.

foto: Zorana Jevtić

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić smatra da Srbija u složenim geopolitičkim uslovima mora da pronađe najbolji način da osigura svoj opstanak i napredak: - Potrebno nam je trajno rešenje za otvorena pitanja u regionu kako bismo stvorili uslove za demokratski i ekonomski razvoj. Zato zamrznuti sukob nije opcija. Ključna reč u svemu ovome je kompromis.

Dušan Janjić Vučiću nije lako, prostor vrlo uzak Predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže da je, imajući u vidu sve u vezi s kosovskim pitanjem, prostor za Vučića vrlo uzak. - Neće mu biti nimalo lako. Ali pametno je odabran ovaj trenutak da se pronađe bolje rešenje za Srbiju. Treba delovati brzo, ali ne brzopleto. U suprotnom, upadamo u paralizu i gube se šanse za miroljubivo rešenje.

foto: Fonet, Media Centar

Brojke 10 godina prošlo od proglašenja nezavisnosti Kosova 10 rundi bilo u političkom dijalogu Beograda i Prištine 5 godina prošlo od potpisivanja Briselskog sporazuma 15 tačaka ima tekst Briselskog sporazuma

Istorijat dijaloga 8. marta 2011. počela prva runda tehničkih pregovora između Borka Stefanovića i Edite Tahiri 19. oktobra 2012. pregovori podignuti na politički nivo uz učešće Ivice Dačića i Hašima Tačija 19. aprila 2013. potpisan Briselski sporazum

Kurir.rs/B. B. - I. K. - B. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track