SKUPŠTINA DANAS O IZBORU MALOG: Nastavlja se rasprava o izboru novog ministra finansija, ali prvo poslanička pitanja o penzijama, lekarima, nadrilekarstvu...
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Nastavak u 10 sati

SKUPŠTINA DANAS O IZBORU MALOG: Nastavlja se rasprava o izboru novog ministra finansija, ali prvo poslanička pitanja o penzijama, lekarima, nadrilekarstvu...

Politika -

Danas se očekuje glasanje o izboru Siniše Malog koji je na tu funkciju

BEOGRAD - Skupština Srbije nastavila je danas u 10 sati raspravu o predlogu da Siniša Mali bude izabran za ministra finansija.

Na dnevnom redu je izbor Siniše Malog za ministra finansija, a poslanici početak rada koriste da postave pitanja i traže obaveštenja od predstavnika vlasti.

To im je poslovnikom omogućeno utorkom i četvrtkom na početku rada.

Posle toga poslanici će nastaviti raspravu o izboru donedavnog gradonačelnika Beograda Siniše Malog na mesto ministra finansija.

Opozicija je juče tokom rasprave negodovala zbog predloga da Mali bude ministar, navodeći brojne afere u kojima se pominje - sporne privatizacije, Slučaj Savamala, plagirani doktorat, 24 stana u Bugarskoj, posedovanje of šor kompanija, novogodišnja jelka od 83.000 evra...

O penzijama, nadrilekarstvu, Jeremiću...

Posebna sednica parlamenta o novom ministru finanasija počela je poslaničkim pitanjima. Šef poslanika SDS Marko Đurišić pitao je potpredsednika vlade i ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića kada će biti postavljen načelnik Uprave kriminalističke policije. Poslanik Nove Srbije - Pokreta za spas Srbije Slaviša Ristić preneo je da je u Zubinom potoku na KiM u toku konkurs za prijem radnika u tzv. obrazovanje Kosova i zdravstvo Kosova, a kako navodi, reč je o konkursu koji je raspisan 23. maja i u kome stoji i termin - na osnovu Zakona o radu Kosova i Zakona o obrazovanju u opštinama Kosova.

Poslanik SRS Miljan Damjanović ministra policije je pitao da li je upoznat sa rešenjem Policijske uprave Savski venac kojom se zabranjuje protestni skup radikala zbog održavanje manifestacije "Mirdita, dobar dan" u Beogradu.

Aleksandra Čabraja iz Kluba samostalnih poslanika imala je pitanje za MUP u vezi sa potvrdama koje se izdaju građanima čije su saobraćajne dozvole istekle, navodeći da ih neće priznati u inostranstvu.

Poslanicu Dveri Mariju Janjušević zanimalo je da li će, kada i u kojim iznosima "novac otet od penzionera" biti vraćen, te da li će "oduzeta sredstva" biti vraćena i naslednicima penzionera koji su u međuvremenu preminuli.

Pitala je ministra zdravlja Zlatibora Lončara da li je tačno da svakog meseca Srbiju napusti 120 lekara specijalista i ako jeste, da li je svestan te katastrofe, a od Slavice Đukić Dejanović je zatražila odgovor da li je tačno da će populacione mere biti uskraćene roditeljima čija deca nisu vakcinisana.

Poslanik SNS Marko Atlagić imao je pitanje za Tužilaštvo za organizovani kriminal u vezi sa svetskom korupcionaškom aferom u kojoj su uhapšeni Patrik Ho i Šeik Tidijan Gadio "bliski saradnici CIRSD-a Vuka Jeremića"

Premijerka Ana Brnabić rekla je da Malog predlaže zbog uspeha koji je postigao u Beogradu, smanjenja deficita i duga glavnog grada, što su uz najavu podrške Malom isticali i poslanici vladajuće većine.

Danas se očekuje glasanje o izboru Siniše Malog koji je na tu funkciju predložen umesto Dušana Vujovića, koji je ostavku podneo iz ličnih i porodičnih razloga.

Podsetimo, Brnabićeva je juče rekla na Posebnoj sednici parlamenta da je Malog predložila zato što je imao odlične rezultate u gradu Beogradu - prepolovio dug prestonice i napravio od nje stabinu lokalnu samoupravu i najveću investicionu destinaciju u ovom delu Evrope.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

"Mali je pokazao da je timski igrač, da se ne plaši napornog rada, ali ni kritike, da ne odustaje zbog izmišljenih afera i teških odluka u interesu Beograđana i svih građana Srbije. Zbog njegovih uspeha i znanja verujem da je najbolji kandidat za novog ministra u vladi i zbog toga molim poslanike da mi u tome daju podršku", rekla je Brnabić obrazlažući poslanicima svoj predlog.

Brnabić je rekla da će Siniša Mali kao budući ministar finansija imati dva izazova - da zadrži finansijsku disciplinu i ubrza rast BDP-a.

Podršku Malom najavili su SNS, SPS, JS, SVM, SDPS, dok su poslanici opozicije rekli da neće podržati predlog Ane Brnabić ukazujući na afere koje se pripisuju Siniši Malom.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Premijerka je odbacila je kao paušalne tvrdnje o navodnim aferama kandidata za ministra finanasija, a poslanica SNS Aleksandra Tomić upitala je "koji su to centri moći platili da se fabrikuju afere o Siniši Malom", jer nijedna nije dokazana.

Poslanici SNS su najavili podršku Malom, navodeći da je uspešno vodio grad, da je preplovio dug grada, kao i da je tokom njegovog mandata smanjena nezaposlenost, uz smanjenje deficita.

Dosadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali predložen je za novog ministra finansija umesto Dušana Vujovića koji je 7. maja podneo ostavku iz ličnih razloga.

(Kurir.rs/BetaTanjug/Foto: Tanjug/Sava Radovanović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track