PROTEST DVERI I DSS ISPRED DOMA OMLADINE: Ne damo da se kosovska kultura promoviše kao kultura nezavisne države
Foto: Damir Dervišagić

početak festivala mirdita dobar dan

PROTEST DVERI I DSS ISPRED DOMA OMLADINE: Ne damo da se kosovska kultura promoviše kao kultura nezavisne države

Politika -

Omladina Srpskog pokreta Dveri i omladina Demokratske stranke Srbije okupila se večeras ispred Doma omladine, gde će protestovati zbog početka festivala "Mirdita, dobar dana", i to zajedničkim performansom "Mirdita, laku noć".

Cilj festivala "Mirdita, dobar dan" uz predstavljanje umetnika i izvođača, predstavnika moderne kosovske kulturne scene, je da se susretima predstavnika dve društvene i kulturne zajednice podstaknu promene i stvori tradicija saradnje, kojom će posredno biti dat doprinos trajnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

foto: Espreso.co.rs

Inspiracija za festival je Bekim Fehmiju, Albanac, beogradski, jugoslovenski i svetski glumac koji predstavlja simbol jedinstva i raskola, ali i mogućnost povezivanja dva kulturna prostora u jedinstvenu celinu.

Srpska radikalna stranka takođe se protivi održavanju ove manifestacije i 30. maja će biti tamo gde se oni okupljaju.

Policija koja obezbeđuje ovaj skup nalazi se ispred ulaza Doma omladine.

foto: Damir Dervišagić

Zdravko Veselinov, predsednik Omladine DSS kaže:

- Omladina DSS i Omladina Dveri okupila se danas ovde kako bi izrazila nezadovoljstvo povodom održavanja festivala "Mirdita, dobar dan". Mi nismo saglasni s idejom organizacije tog festivala jer smatramo da se u tom slučaju kosovska kultura promoviše kao kultura nezavisne države Kosovo i samim tim smatramo da to ne bi trebalo da se održava ovde u Srbiji. Mi pozivamo vlast da oni zabrane njihov rad jer oni na svom zvaničnom sajtu i svom zvaničnom programu pišu da deluju na teritoriji Republike Srbije i da deluju na teritoriji države Kosovo. Mi smatramo da je to antiustavno i tražimo zabranu ovakvih organizacija. Mi zaista nemamo protiv promovisanja bilo kakve kulture, ali vidimo šta se dešava na Kosovu i Metohiji i kako se promoviše ta njihova kultura - rekao je Zdravko za naš portal.

foto: Damir Dervišagić

Jelena Vujanović ispred Omladine Dveri izjavila je okupljenim građanima:

- Ja bih se zapitala da li nam ovde nereagovanje institucija šalje poruku da mi onda možemo raditi sve drugo što je protivustavno, da mi možemo da kršimo zakon bez ikakve reakcije. Ako može jedna inicijativa mladih da organizuje festival protiv Ustava, mogu i ja da obijem banku. Dok god država Srbija nije priznala Kosovo, ne može da se organizuje u državi Srbiji, u Beogradu, bilo šta što govori o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

(Kurir.rs/Espreso.co.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track