DAČIĆ: Rama igra toplo-hladno
Foto: Fonet Marija Đoković

Na vest o ukidanju rominga između Kosova i Albanije

DAČIĆ: Rama igra toplo-hladno

Politika -

BEOGRAD - Ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića nije iznenadila vest o ukidanju rominga između Kosova i Albanije jer, kako kaže, to nije ništa novo, već nešto što se dešava više decenije i vekova - želja za uspostavljanjem velike Albanije.

Dačić je kazao da niko u Evropi ne postavlja pitanje u vezi sa albanskim izjavama i radnjama koje se dešavaju na teritoriji Albanije i KiM, a u međuvremenu prestaju kontrole na granicama, otvaraju se zajednička konzularna predstavništva, a onda Srbiju pitaju šta misli o izjavi Milorada Dodika (o ujedinjenju Srbije i RS).

- Pošto se oni ne izjašnjavaju o tome šta se dešava sa velikoalabanskim težnjama, milsim da je malo je cinično da se od nas traži izjašnjenje o svemu onome što priča Dodik, rekao je Dačić novinarima u Ministarstvu spoljnih poslova.

Albaniju niko nije pritiskao da utiče na KiM, rekao je Dačić i upitao zašto to neko radi Srbiji.

- Ništa nas ne čudi - istakao je Dačić.

Komentarišući izjavu albanskog premijera Edija Rame da se prema manjinama na KiM bolje odnose nego Srbija prema Albancima u Preševu, Dačić je upitao da li je primer bolje prakse kada neko proteruje Srbe i pali crkve i manastire.

- Tako da Rama očigledno igra toplo-hladno. Njegove izjave su stalna pretnja prema EU, ako nećete nešto da nam date mi ćemo da stvorimo veliku Albaniju - primetio je Dačić.

Takođe je upitao EU kako će to što je Priština ukinula kontrolu na prelazu sa Albanijom uticati na viznu liberalizaciju, bezbendost i stabilnost.

Dačić je ocenio da je Kosovo neuspeli projekat i derivate velike Albanije i poručio da se to nikada neće realizovati.

- Ovih dana se govori koliko ima zemalja koje su priznale, a koliko nisu. Oni sami govore da ima više onih koji su prošle godine povukle priznanje. To znači da je projekat neuspešan. Mi ne želimo da pričamo o tome - rekao je Dačić.

On je dodao da Kosovo treba da brine one koji su ga stvorili i podstakli kršenje teritorijalnog integriteta Srbije i stvorili mogućnost da se zemlja razvoje tako što će manjina da proglasi državu.

- Taj će se problem zakucati i kod onih koji su priznali Kosovo, a kada to dođe pred njihova vrata videće koliko su pogresili - zaključio je Dačić.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Fonet/Marija Đoković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track