RUŽIĆ: Vlada utvrdila Predlog zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina
Foto: Marina Lopičić

Ministar državne uprave i lokalne samouprave

RUŽIĆ: Vlada utvrdila Predlog zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina

Politika -

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o nacionalnim manjinama, saopštilo je danas ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i izrazilo očekivanje da će se taj predlog uskoro naći pred poslanicima parlamenta.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je da je cilj promene Zakona jasnije definisanje i uskladjivanje ovlašćenja saveta nacionalnih manjina, smanjenje prekomerne politizacije i transparentnije finansiranje, navedeno je u saopštenju ministarstva.

"Podsetiću da smo i izmenama Zakona o matičnim knjigama predvideli i dobrovoljan upis nacionalnosti u matične knjige čime ćemo moći bolje da donosimo i sprovodimo politike imajući u vidu nove podatke", kazao je Ružić, a prenelo ministarstvo.

On je dodao da će se na jesen održati izbori za nove nacionalne savete i pozvao pripadnike nacionalnih manjina da provere podatke u Posebnom biračkom spisku.

Ružić je kazao da se Nacionalni saveti finansiraju iz budžeta Republike, autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave i važno je da kao i druge organizacije koji su nosioci javnih ovlašćenja transparentno rade i troše sredstva.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave ranije je najavilo da je pripremljeno četiri predloga zakona iz oblasti unapredjenja prava i položaja pripadnika nacionalnih manjina.

Kurir.rs/Beta/Foto: Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track