PSG: Nedimović da podnese ostavku jer nije rešio problem malinara, cinične izjave su dokaz nepoštovanja građana
Foto: Beta/Milan Obradović

oštar i jasan zahtev

PSG: Nedimović da podnese ostavku jer nije rešio problem malinara, cinične izjave su dokaz nepoštovanja građana

Politika -

Odbor za poljoprivredu Pokreta slobodnih građana zahteva hitnu ostavku Ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića zato što nije rešio probleme malinara niti je definisao jasnu strategiju proizvodnje, otkupa i izvoza.

"Odbor za poljoprivredu PSG smatra da su malinari sa pravom nezadovoljni zbog toga što Ministarstvo poljoprivrede nije ispunilo ono što je ranije olako obećalo, pre svega otkupnu cenu od 180 do 190 dinara po kilogramu maline.Trenutno važeća otkupna cena od 50 do 80 dinara ne pokriva ni troškove proizvodnje , zbog čega je veliki broj malinara doveden na rub egzistencije" - stoji u saopštenju objavljenom na sajtu ovog pokreta.

"Takođe nije rešeno geografsko poreklo srpske maline, nisu nadoknađene štete od elementranih nepogoda, ne funkcioniše Nacionani savet za malinu i dr. Opravdana je sumnja malinara da vlasnici hladnjača u Srbiji imaju monopol i da na taj način direktno snižavaju otkupnu cenu maline ispod ekonomski opravdanog nivoa, kao i da su oni u sprezi sa državom.

Kao potvrda ove tvrdnje može poslužiti i činjenica da su Dragan J. Vučićević, glavni i odgovorni urednik provladinog tabloida Informer i direktor ovog dnevnog lista Damir Dragić, vlasnici 50% firme " Ledena Loznica", koja se bavi otkupom malina" - stoji u saopštenju PSG.

Naročito je poražavajueće to što se u trgovinskim lancima prodaju maline koje su uvezene iz Maroka i to po ceni od 1600 dinara po kilogramu, dok domaći proizvođači ne uspevaju ni da pokriju troškove, a kamoli da nešto zarade poštenim radom, zaključuju oni.

"PSG upozorava ministra Nedimovića da pitanje proizvodnje maline nije samo vezano za poljoprivredu već je postalo i socijalno pitanje i da mnogim porodicama malina predstavlja jedini izvor egzistencije, i to ne samo onima koji malinu gaje već i onima koji je beru i da njegove cinične izjave kojima proizvođaćima objašnjava da je "Tito umro" ne predstavljaju samo loš humor već su i dokaz nepoštovanja građana i njegove nedostojnosti da ostane ministar" - tvrde oni.

"Kada Pokret slobodnih građana bude participirao u vlasti stvoriće uslove trajnog ulaganja u selo i poljoprivredu, u čijoj realizaciji će učestvovati poljoprivredni proizvođači, stručne službe i državna tela nadležna za poljoprivrednu politiku. Vlada koju budemo vodili biće servis svih građana, pa tako i malinara, i garantujemo da ih nećemo ostaviti u nemilosti kao što to čini aktuelna vlast" - zaključuju iz Jankovićevog pokreta.

(Kurir.rs/Beta/Milan Obradović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track