MALINARI: Država da uredi tržište
Foto: Kurir

nakon protesta u prijepolju

MALINARI: Država da uredi tržište

Društvo -

BEOGRAD - Predstavnik Asocijacije malinara i kupinara Srbije Dobrivoje Radović rekao je danas da malinari već duže vreme traže da se "razbije kartel hladnjačara", dok je predsednik Skupštine opštine Arilje i član udruženja malinara "Vilamet spas" Dragiša Terzić zatražio da država obezbedi "fer tržišnu utakmicu".

Odluka Asocijacije je da malinari ne beru rod ukoliko se ne postigne dogovor s izvoznicima, rekao je Radović za Novi dan.

On je naveo da se prosečna izvozna cena maline, do maja, kreće od 1,95 do 2,20 evra.

"Tražimo od države dvadeset godina da se razbije kartel hladnjačara. Oni tu mogu da nam pomognu. Ne tražimo od predsednika države i predsednice Vlade da nam kažu cenu maline, već samo tražimo da država uredi tržište", rekao je Radović.

On je istakao da je u proteklom periodu došlo do pomaka kad je reč o odnosu države prema malinarima.

Prema njegovim rečima, odobreno je 82 miliona dinara za šest opština - Ivanjica, Arilje, Kosjerić, Požega, deo Dragačeva i deo Užica.

S druge strane, on smatra da ministar Rasim Ljajić, kad je reč o problemima malinara, ne preduzima ništa i tvrdi da nijedan sastanak sa proizvođačima nije održao zbog čega će Asocijacija, kako je rekao, najverovatnije tražiti smenu Ljajića.

Terzić je u Novom danu naglasio da su malinari protestovali u Prijepolju jer su iritirani stavom hladnjača koji je "bezobrazan".

"Jer, ako vam neko izađe s cenom 49,90 dinara za kilogram maline, a vaš radnik koji bere košta 60 dinara, onda je to guranje prsta u oko proizvođačima. A podaci su da je, do aprila, prosečna izvozna cena maline 2,05 evra", rekao je Terzic.

Terzic kaže da u Arilju ima oko 350 hladnjača, što predstavlja kapacitet koji bi mogao da skladišti ceo rod maline u Srbiji.

Kaže da su već juče istaknute cene od 125 do 135 dinara za kilogram maline u pojedinim krajevima, ali da očekuje da bude daleko veća cena jer "maline nema, ona je u očajnom stanju ove godine u Srbiji na šta su uticale i vremenske prilike.

Terzić je zaključio da je problem počeo s liberalnim tržištem i da država ne može da naredi otkupnu cenu malina, ali da, kako je naveo, treba voditi računa o uvozu maline.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Kurir)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track