HAN: Srbija dobro napreduje, dva nova poglavlja nisu nerealna
Foto: Marina Lopičić

Evropski komesar za pregovore o pristupanju

HAN: Srbija dobro napreduje, dva nova poglavlja nisu nerealna

Politika -

BRISEL - Evropski komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han kaže da je Srbija dobro napreduje u pregovorima sa Evropom unijom inače, prema njegovim rečima, ne bi bilo moguće otvaranje novih poglavlja u junu.

"Mislim da Srbija dobro napreduje, inače ne bi bilo moguće otvaranje novih poglavlja. Ne mogu da obećam, ali dva poglavlja nisu nerealna", poručio je Han.

Komesar Han se u sredu u Briselu sastao sa ministarkom za evrointegracije Jadrankom Joksimović.

Sastanak je zbog obaveza dvoje zvaničnika održan na briselskom aerodromu, a Johanes Han je ocenio da se svaka prilika mora iskoristiti kako bi se održao ok i napredovalo u procesu evrointegracija Srbije.

Najavivši mogućnost otvaranja dva nova poglavlja u pregovorima Srbije i EU do kraja juna, Han je naglasio da je vrlo zadovoljan ukupnim napretkom.

"Naravno da bismo svi mi želeli da to bude i brže i više, ali na kraju je kvalitet ono što se računa, a ne brzina", kaže evropski komesar.

Na pitanje kako vidi napredak u dijalogu Beograda i Prištine i u kojoj meri to trenutno utiče približavanje Srbije EU, komesar Han je naglasio da je važno za obe strane nađu rešenje, ali i da to nije i jedino važno na putu evrointegracija.

"Moramo se fokusirati i na druge stvari. Danas smo opet razgovarali o neophodnim merama u oblasti vladavine prava. Postoji dosta posla koji je samo u odgovornosti Srbije i njenih vlasti", izjavio je Han.

On je dodao da bi bilo idelano kada bi se paralelno radilo na više koloseka kako se ne bi gubilo vreme u procesu pregovora sa EU.

Odgovarajući o tome koliko je zadovoljan podrškom koju zemlje članice EU daju Srbiji na putu pristupanja Uniji, komesar Han je ocenio da ima onih koje su više ili manje naklonjene.

"A moj posao je da ih držim zajedno", zaključio je Johanes Han.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track