Poslanik Sušec sumnjao na opozicionarku Tepićku, pa tražio da je BIA proveri! Rezultat toga njegova ostavka
Ilustracija, Foto: Zorana Jevtić

ovo nije očekivao

Poslanik Sušec sumnjao na opozicionarku Tepićku, pa tražio da je BIA proveri! Rezultat toga njegova ostavka

Politika -

Poslanik Srpske napredne stranke Željko Sušec podneo je "neopozivu ostavku" na funkciju u Skupštini Srbije.

Ostavka je usledila nakon razmene međusobnih optužbi Sušeca i Marinike Tepić, samostalne poslanice, koja ga je javno optužila za učešće u "koruptivnim radnjama".

Mada slabo poznat široj javnosti, Šusec je poslanik u Skupštini Srbije još od 2012. godine. Ipak, prema podacima Otvorenog parlamenta, do sada je imao samo sedam govora na sednicama republičkog parlamenta, a predstavnicima Vlade Srbije postavio je svega četiri pitanja.

Poslednji put to je bilo 15. maja ove godine, kada je tražio odgovor od BIA na pitanje da li imaju saznanja da poslanica Marinika Tepić posredno i neposredno "kontaktira sa licima za koje postoji osnovana sumnja da sarađuju sa stranim službama i agentima stranih službi, koje rade na rušenju poretka i destabilizacije Srbije".

Međutim, ubrzo je Tepićeva upitala Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agenciju za borbu protiv korupcije da li su upoznati sa koruptivnim radnjama u kojima je, kako je rekla, učestvovao upravo poslanik Željko Sušec.

Ona je navela da je Apoteka Pančevo, koja se inače gušila u dugovima i bila u blokadi, isplatila 3,8 miliona dinara ili oko 40.000 evra za razne plastične kese i vreće zanatskoj radnji "Gigi" koja je u vlasništvu Smiljke Sušec, inače njegove majke.

Ubrzo nakon toga, Sušec međutim donosi odluku o podnošenju ostavke na mesto poslanika, koja je i zvanično dostavljena Skupštini Srbije u subotu, a u ponedeljak je ušla u skupštinsku proceduru.

Zanimljivo je da je on naveo da podnosi neopozivu ostavku, iako se o njoj ne glasa i ne može da se povuče, kao i da je overena kod notara, što do sada nije bio slučaj.

Pokušali smo da dođemo do Sušeca, ali se on nije javljao na telefon. Kontaktirali smo i njegove stranačke kolege, ali su nam rekli da im nije poznato da je on posle šest godina u parlamentu podneo ostavku.

"Baš sam se video juče sa njim, ali mi ništa nije rekao", kaže Veroljub Arsić, poslanik naprednjaka.

Iako se to ne navodi u njegovoj imovinskoj karti, Sušec je i direktor Šumskog gazdinstva "Banat". Kako je jednom prilikom izjavio, Agencija za borbu protiv korupcije mu je odobrila da obavlja tu funkciju, jer nema sukoba interesa.

Sušeca smo pokušali da dobijemo i na tom radnom mestu, ali nam je sekretarica kratko odgovorila:

"Direktor je na godišnjem odmoru."

Na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije piše i da je Sušec odbornik u Skupštini Pančeva i da mesečno na toj poziciji zarađuje 13.981 dinar. Na funkciji poslanika mesečno je primao 110.000 dinara.

Kurir.rs/Blic/N. Latković/Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track