NEMA SEDENJA NA 2 STOLICE Agencija proverava sukob interesa: Kockica i Tasovac podnose ostavke?!
Foto: Zorana Jevtić, Marina Lopičić

Nespojivost funkcija

NEMA SEDENJA NA 2 STOLICE Agencija proverava sukob interesa: Kockica i Tasovac podnose ostavke?!

Politika -

Čelnici Pozorištanceta "Puž" i Beogradske filharmonije moraće, zbog mogućeg sukoba interesa, da se odreknu ili direktorske fotelje ili odborničkog mesta u beogradskoj skupštini. Svetislav Goncić i Vesna Stanojević odrekli su se mesta odbornika

Branko Milićević Kockica i Ivan Tasovac najverovatnije će morati da biraju između dve funkcije - odborničkog mesta u Skupštini grada Beograda i direktorske fotelje u ustanovama kulture koje vode. Ključnu reč daće Agencija za borbu protiv korupcije.

Kockica je direktor Pozorištanceta "Puž", dok Tasovac vodi Beogradsku filharmoniju, što je, tvrde upućeni, nespojivo s funkcijom u gradskoj vlasti i predstavlja mogući sukob interesa. Zato će, po svemu sudeći, morati da odluče čemu će se odsad posvetiti.

Ivan Ninić iz Centra za vladavinu prava kaže da je nadležnost Agencije za borbu protiv korupcije da u svakom pojedinačnom slučaju, po zahtevu funkcionera, donese odluku o nespojivosti funkcija.

foto: Kurir

- U situaciji kada je Grad Beograd osnivač ustanove, tada odbornik ne bi mogao da bude istovremeno i direktor ili član upravnog odbora. Apsurdno je da ista osoba rukovodi ustanovom i da ujedno vrši osnivačka prava kao gradski odbornik i zbog toga mora da se opredeli samo za jednu funkciju - objašnjava Ninić i dodaje da, osim što predstavlja kršenje zakona, to je na neki način i nekorektno zauzimanje mesta ostalim kandidatima s odborničke liste.

Milićević se juče nije oglašavao, dok Tasovac kaže da ostaje odbornik, ali dodaje da se obratio Agenciji s molbom da utvrdi da li postoji sukob interesa. Inače, ovih dana su ostavke na odbornička mesta podneli Svetislav Goncić, koji vodi Ustanovu kulture "Vuk Karadžić", ali i koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević.

Podsetimo, Milićević, Tasovac, kao i Goncić i Stanojevićeva, izabrani su na listi SNS.

Kurir/ E. K./Foto: Kurir

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Branko Kockica u Skupštini grada (KURIR TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track