DAČIĆ: Put ka EU šansa da se Srbija modernizuje
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

ministar otvorio drugu beogradsku konferenciju

DAČIĆ: Put ka EU šansa da se Srbija modernizuje

Politika -

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da je put ka članstvu u Evropsku uniju (EU) istorijska šansa za modernizaciju Srbije i za promene u skladu sa evrpskim vrednostima i standardima.

Otvarajući Drugu beogradsku konferenciju zajedno sa ministrom spoljnih poslova Poljske Jacekom Čaputovičem, Dačić je ponovio da je članstvo u EU prvi strateški prioritet Srbije.

"Sadašnje generacije evropskih lidera dobro shvataju značaj evropske perspektive za ekonomski razvoj i stabilizaciju Balkana, kao što i Srbija razume članstvo u EU kao način temeljne promene i modernizacije društva i države", rekao je.

On je dodao da nova Strategija proširenja EU, odnosno "određivanje indikativnog datuma za članstvo za Srbiju i Crnu Goru, kao trenutno najnaprednijih u tom procesu, stvara pozitivan impuls za ubrzanje unutrašnjih reformi".

Govoreći o Kosovu Dačič je rekao da je "u rešavanju kompleksnog pitanja Kosova i Metohije kroz dijalog Beograda i Prištine, Srbija od početka posvećena postizanju kompromisnog, pravednog i trajnog rešenja, koje će nesumnjivo doprineti stabilnosti i bezbednosti celog regiona i Evrope".

"Cilj naših napora je da se na Kosovu i Metohiji obezbede uslovi za normalan život svih građana, bez obzira na nacionalnost", rekao je i dodao da je Srbiji "u tom smislu posebno važna i dragocena podrška" Poljske.

Dačić je kazao da je današnja konferencija "jedinstveni oblik saradnje i nastavak prethodne, koja je održana pre godinu dana u Varšavi".

"Konferencija čiji je cilj razmena iskustava između predstavnika različitih institucija dve zemlje u procesu pristupnih pregovora sa EU, predstavlja i poseban format kojim je obogaćena saradnja, ali i dobijena posebna odgovornost za stanje u oblasti bilateralnih odnosa", dodao je.

Šef srpske diplomatije ocenio je i da su odnosi Srbije i Poljske "sveobuhvatni i dobri" i izrazio uverenje da će se "redovan politički dijalog na visokom i najvišem nivou, kao i spremnost za produbljivanje i dalje jačanje saradnje nastaviti".

Kada je reč o ekonomskoj saradnji Dačić je rekao da je Poljska "postala važan ekonomski partner Srbije" i izarzio nadu da će "sve veći broj poljskih kompanija pronaći svoj interes za ulaganje i poslovanje na srpskom tržištu".

(Kurir.rs/Beta/Foto: Tanjug, Zoran Žestić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track