DAČIĆ SE VIDEO SA POLJSKIM KOLEGOM: I Srbija može u inicijativu tri mora...
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

bilateralni odnosi

DAČIĆ SE VIDEO SA POLJSKIM KOLEGOM: I Srbija može u inicijativu tri mora...

Politika -

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova Poljske Jacek Čaputovič složili su da je veoma važno omogućiti infrastrukturno povezivanje zemalja Zapadnog Balkana i EU.

Dačić je na zajedničkoj konferenciji za medije nakon bilateralnog sastanka naveo da Srbija, nažalost, nije deo inicijative tri mora, jer nema izlaz ni na jedno, i dodao da smatra da je to samo formalno tako, te da pretpostavlja da će suštinski i druge zemlje koje se nalaze u zaleđu tih mora imati aktivnu ulogu u projektima.

"Ono što je zajednička crta u svim idejama, pa uostalom i u zapadnobalkanskoj inicijativi u okviru Berlinskog procesa, jeste povezivanje. Kada je reč o povezivanju, tu je infrastruktura pitanje broj jedan, što znači da mi na Zapadnom Balkanu imamo i dalje problema, bez obzira što smo bili u jenoj državi ne postoje autoputevi između svih glavnih gradova, ne postoje dobri aerodromi, luke, energetska infrastruktura...", kazao je Dačić.

Dodao je da su to teme kojima su se bavili u okviru Berlinskog procesa i naveo da očekuje da Poljska koja, prema njegovim rečima, ima jači osećaj za zajedništvo sa Zapadnim Balkanom nego neke druge zemlje, čvršće stajati iza celog ovog projekta. Čaputovič je kazao da u inicijativu "tri mora" ulazi 12 država od Estonije, do Bugarske, te da je njen cilj razvoj infrastrukture u okviru EU između severa i juga.

"Ništa ne smeta da toj inicijativi pristupe i zemlje Zapadnog Balkana, jer treba podržavati razvoj infrastrukture imeđu država Zapadnog Balkana i EU", kazao je Čaputovič.

Dačić je dodao da Srbije od Poljske ne traži pomoć kada je reč o parama, već da traži samo pomoć da nam se otvore vrata i da ta vrata budu otvorena za ulazak u EU onako kako koja zemlja zaslužuje.

Istakao je da će Srbija svoje ispuniti na putu ka EU, da je to njeno strateško opredeljenje, te da odnosi sa Rusijom nemaju veze sa članstvom u EU i nisu međusobno suprotstavljeni. Dodao je da evrointegracije Srbije ne treba opterećivati pitanjem Kosova i Metohije i dodao da Beograd želi da se nađe rešenje, ali da bude kompromisno i da i Priština ispuni ono što je dogovoreno.

Ccaputović se složio sa Dačićem da Poljska što se tiče finansiranja ne može mnogo da učini, jer i ona sama koristi ekonomsku pomoć EU i dodao da mogu da doprinesu razumevanjem.

"Možemo da podržavamo politički i da pozivaju EU da se ne zatvara za evropske težne zemalja Zapadnog Balkana", kazao je Čaputovič.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Dragan Kujundžić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track