Najnovije vesti

PREMIJERKA BRNABIĆ NA FORUMU U AUSTRIJI: Srbija je pouzdan partner EU protiv ilegalnih migracija
Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Panel o bezbednosnim izazovima

PREMIJERKA BRNABIĆ NA FORUMU U AUSTRIJI: Srbija je pouzdan partner EU protiv ilegalnih migracija

Politika

Ilegalne migracije u Evropi jedan su od najvećih izazova za Evropsku uniju i zemlje kandidate kao što je Srbija, koja će biti pouzdan partner Uniji u borbi protiv ilegalnih migracija, rekla je danas predsednica Vlade Ana Brnabić.

 

foto: Tanjug/Vlada Srbije

 

U govoru na Forumu "Evropa Vahau", koji je otvorio austrijski kancelar Sebastijan Kurc, u okviru panela o bezbednosnim izazovima i borbi protiv ilegalnih migracija, Brnabićeva je istakla da je obaveza svih da se odgovorno suoče sa tim izazovima.

 

foto: Tanjug/Vlada Srbije

 

"Upravo zato, verujem da je dobro izabran moto austrijskog predsedavanja Savetom EU - Evropa koja štiti, kao i fokus na pitanjima bezbednosti i ilegalnih migracija", naglasila je Brnabićeva. Od 1. jula ove godine, Austrija će preuzeti predsedavanje Savetom EU. Premijerka je u obraćanju istakla da sve evropske zemlje treba da pokažu više odlučnosti i spremnost za promene, kako bi se postigli stabilnost i napredak.

 

"Upravljanje migracijama je zajednička odgovornost svih evropskih zemalja", rekla je predsednica Vlade.

 

foto: Tanjug/Vlada Srbije

 

Brnabić je posebno naglasila da je u tome "ponosna na Srbiju, koja je tokom migrantske krize pokazala da je posvećen i odgovoran partner, pokazujući visok stepen humanosti". Najbolji primer za to je da ove godine naše škole pohađa 472 dece migranata u 43 škole u Srbiji, naglasila je ona.

 

foto: Tanjug/Vlada Srbije

 

Srbija je istovremeno posvećena zaštiti granica i sprečavanju ulaska ilegalnih migranata u zemlju, pa je od početka ove godine do sredine juna, podneto 39 krivičnih prijava zbog izvršenog krivičnog dela nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi protiv 74 učinioca, a zbog pokušaja krijumčarenja 399 lica, navela je Brnabićeva. Kada govorimo o zakonskom okviru, istakla je ona, usvojeni su novi Zakon o azilu i privremenoj zaštiti, Zakon o strancima i Zakon o graničnoj kontroli.

 

foto: Tanjug/Vlada Srbije

 

"Važno je naglasiti da usvojena je Strategija i Akcioni plan za integrisano upravljanje granicom koja je usaglašena sa konceptom Evropske unije, a izradili smo i prvi Nacrt strategije suprotstavljanja iregularnim migracijama", rekla je Brnabićeva.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Vlada Srbije)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...