PRONAĐENE FOTELJE UKRADENE 5. OKTOBRA IZ SKUPŠTINE: Jednu našli tokom racije u Kaluđerici, druga osvanula na sajtu za onlajn prodaju
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

nastaviće da tragaju za ukradenom imovinom

PRONAĐENE FOTELJE UKRADENE 5. OKTOBRA IZ SKUPŠTINE: Jednu našli tokom racije u Kaluđerici, druga osvanula na sajtu za onlajn prodaju

Politika -

BEOGRAD - Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas da su pronađene dve fotelje ukradene tokom 5.oktobra iz Narodne skupštine i poručila da će nastaviti da traga za ukradenom imovinom.

Gojković je istakla da su 5. oktobra prilikom paljenja Narodne skupštine, iz tog zdanja ukradena mnogobrojna umetnička dela, mobilijar, kao i predmeti koji su poklon stranih delegacija i dodala da je time državi naneta nesaglediva štata, jer su ukradeni značajni predmeti iz kulturnog nasleđa Srbije.

"Tu se nalazi 55 umetnickih slika Petra Lubarde, Milana Konjevića, Zore Petrović, Milana Keča, Milića od Mačve i mnoge druge, kao i četiri dela, među njima i poznati "Salon", Kneza Pavla od čiste slonovače koji je stajao u diplmatatskom salonu", rekla je Gojković.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ona je dodala da je jedna fotelja pronađena u beogradskom naselju Kaluđerica prilikom racije MUP-a.

Tada je, kaže, pronađena određena količina narkotika i oružja, kao i fotelja na kojoj su inventarske tablice, što dokazuje da je ona vlasništvo Narodne skupštine.

"Posle 18 godina uspeli smo da vratimo jedan od desetine i desetine nestalih predmeta. Tu su vrlo skupocene lampe, stolovi, namestaj sa pocetak 20. veka, sve što je nestalo iz parlamenta je od neprocenjive vrednosti", istakla je ona.

Druga fotelja je, prema Gojkovićevim rečima, pronađena u petak 15. juna preko sajta za onlajn prodaju. Fotelju na tom sajtu primetio je skupštinski službenik koji nije hteo pred medije, ali je poručio da neće odustati od vraćanja svih ukradenih predmeta.

"Sa gospođom koja je kupila fotelju razgovala sam lično istog dana i zamolila je da donese fotelju što je ona i učinila", rekla je Gojković i apelovala na građane da paze šta kupuju i da ukoliko primete inventarsku oznaku kontaktiraju skupštinu Gojković veruje da će pronalazak umetničkih slika ići teže, jer se njihova prodaja uglavnom ne oglašava putem sajtova i poručila da se građani zaintresuju kod svojih poznanika ukoliko primete da imaju sliku Konjevica, Lubarde, Zore Petrović...

foto: Tanjug/Zoran Žestić

"A možda proradi građanska svest nekog ko je učestvovao u nemilim događajima 5.oktobra", rekla je ona i dodala da su ljudi koji su krali znali vrednost tih umetnina i da nije reč o amaterima.

Gojković je dodala da će se potruditi da nađu sredstva da se u Narodnoj skupštini napravi izložba onoga što je oduzeto, te da će se nastojati da u saradnji sa medijima fotografije i spiskovi budu dostupni svim građanima u cilju vraćanja našeg kulturnog nasleđa.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug, Zoran Žestić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track